cytrusy
Rayia Soderberg z Unsplash

Cytrusy to najłatwiej dostępne owoce w okresie jesienno-zimowym, ponieważ importujemy je w ogromnych ilościach z zagranicy. Jedni uważają je za cudowną receptę na wszystkie dolegliwości i problemy zdrowotne. Drudzy widzą w nich zagrożenie dla prawidłowego funkcjonowania organizmu. Co warto wiedzieć o cytrusach?

Spis treści:

  1. Dlaczego nadmierne spożycie cytrusów obniża odporność?
  2. Czy cytrusy rzeczywiście stanowią bogate źródło witaminy C?
  3. Owoce cytrusowe – bogactwo witamin i minerałów
  4. Błonnik w owocach cytrusowych – jaką rolę odgrywa?
  5. Antyoksydanty z cytrusów i ich dobroczynny wpływ na organizm

Dlaczego nadmierne spożycie cytrusów obniża odporność?

Cytrusy, ale też banany i melony pochodzą z ciepłych krajów, których mieszkańcy borykają się z upałami. To właśnie te egzotyczne owoce przynoszą im orzeźwienie, obniżając temperaturę ciała. W Polsce, gdy sięgamy po owoce cytrusowe w środku zimy, możemy w ten sposób osłabić odporność. Oczywiście, nie oznacza to, że musimy z nich całkowicie zrezygnować. To by było wręcz niewskazane, ponieważ cytrusy zawierają wiele cennych witamin i minerałów. Owoce cytrusowe można zjeść solo, przygotować z nich pyszny sok lub smoothie, ale też dodać je do sałatki czy mięsa. Ich zastosowanie jest niezwykle szerokie.

Czy cytrusy rzeczywiście stanowią bogate źródło witaminy C?

Cytrusy cieszą się dużą popularnością wśród Polaków w okresie jesienno-zimowym. Wszyscy jesteśmy przekonani, iż zawierają sporo witaminy C, która wzmacnia odporność, a ponadto łagodzi stres oksydacyjny, ponieważ wykazuje działanie przeciwutleniające. Warto jednak podkreślić, iż kwas askorbinowy występuje w cytrusach w całkiem dużej ilości, ale inne owoce i warzywa zawierają go więcej. Bogatym źródłem witaminy C są porzeczki, aronia, papryka, brokuły i pietruszka.

owoce cytrusowe

Moritz Nie z Unsplash

Owoce cytrusowe – bogactwo witamin i minerałów

Owoce cytrusowe dostarczają organizmowi nie tylko kwas askorbinowy, ale też wiele innych, cennych substancji. Mandarynki stanowią bogate źródło witaminy A, która odpowiada za prawidłowe widzenie, wykazują też aktywność antyoksydacyjną.  Z kolei grejpfruty dostarczają nam wapnia i potasu, czyli dwóch cennych składników mineralnych.

Błonnik w owocach cytrusowych – jaką rolę odgrywa?

Cytrusy zawierają sporo błonnika. Wprawdzie ten nie jest trawiony w naszym układzie pokarmowym, ale odgrywa niezwykle istotne funkcje. Usprawnia pasaż jelitowy, ponadto pozwala zachować poziom cukru i cholesterolu we krwi na optymalnym poziomie. Najwięcej go znajdziemy w błonkach, więc zamiast przygotowywać smaczny sok, lepiej po prostu zjeść cytrusy po obraniu ze skórki.

Antyoksydanty z cytrusów i ich dobroczynny wpływ na organizm

Owoce cytrusowe stanowią również bogate źródło antyoksydantów, czyli substancji zwalczających wolne rodniki. Te reaktywne cząstki mogą uszkadzać struktury komórkowe, przyspieszając procesy starzenia się i przyczyniając się do powstania zmian nowotworowych. Dzięki temu, iż posiadają też działanie przeciwzapalne, wzmacniają odporność.  Z kolei zawarta w cytrusach rutyna i hesperydyna pozytywnie oddziałują na układ krążenia, zapobiegając powstawaniu zakrzepów, które stanowią poważne zagrożenie dla życia.