Czym jest cholesterol? Słyszysz o nim niemalże codziennie, mówią o nim w reklamach margaryn i przestrzegają przed nim w programach dietetycznych. Rozmawiają o nim nawet Twoje sąsiadki, a wszyscy obwiniają go za większość chorób układu krwionośnego prowadzących w konsekwencji do ataków serca.
Ku przestrodze
Brak aktywności fizycznej, palenie papierosów, stres oraz dieta obfitująca w produkty pochodzenia zwierzęcego podwyższa stężenie LDL zwiększając tym samym ryzyko zawału serca czy udaru mózgu.
Bardzo ważne jest, abyśmy pamiętały o badaniach profilaktycznych, urozmaicały naszą dietę i wzbogacały ją w produkty z błonnikiem i dobrymi tłuszczami, a także zapewniły naszemu ciału ruch, który podwyższa stężenie dobrego cholesterolu kosztem obniżenia stężenia złego.
Warto również sięgnąć po preparaty pochodzenia roślinnego na bazie soi, czosnku czy aronii lub skorzystać z ich dobroczynnego działania włączając je w postaci naturalnej w codzienny jadłospis.
Anna J