Matcha stała się ostatnio bardzo popularna wśród świadomych konsumentów. Wiele osób nie wie jednak, co kryje się pod tym terminem. Matcha to zielony proszek, który powstaje ze zmielenia wysuszonych liści zielonej herbaty. Dlaczego zatem nazywa się inaczej niż roślina, z której jest pozyskiwany? Wynika to z podkreślenia wyjątkowych warunków zbioru. Na dwa tygodnie przed przystąpieniem do nich zieloną herbatę specjalnie otacza się elementami, które gwarantują jej zacienienie. Skutkuje to wzrostem stężenia chlorofilu w jej liściach. Jednocześnie wspomniane rozwiązanie przyczynia się do zwiększonej koncentracji l-teaniny. Czym jest matcha i jak wpływa na organizm?
Matcha – naturalny sposób na wzmocnienie funkcji poznawczych
Matcha cieszy się dużą popularnością wśród pracowników umysłowych. Co wpływa na jej renomę? Zauważono, że matcha wspomaga koncentrację i logiczne myślenie. Ułatwia przez to przyswajanie nowych wiadomości, opracowywanie innowacyjnych rozwiązań i skrupulatne wywiązywanie się z obowiązków. Osoba skoncentrowana na pracy popełnia mniej błędów. Posiada otwarty umysł. Funkcje poznawcze wspiera też klasyczna zielona herbata i kawa. Dlaczego zatem matcha ma nad nimi przewagę i jest częściej polecana?
Matcha – sposób na koncentrację bez efektu pobudzenia
Kawa i herbata obfitują w kofeinę. Wspomniany alkaloid wykazuje działanie pobudzające, jednocześnie wspiera funkcje poznawcze. Wyostrza zmysły i logiczne myślenie, ale przez wzrost ciśnienia tętniczego, obserwuje się też ogólne rozdrażnienie i problemy z zasypianiem. Niektóre osoby bardzo mocno pobudza kofeina, przez co towarzyszy im nieprzyjemne uczucie rozedrgania emocjonalnego. Matcha nie wykazuje tego rodzaju skutków ubocznych. Zielony proszek, który dodaje się do smoothie i granoli, zapewnia przyjemne wyciszenie. Jednocześnie wspomaga koncentrację.
Właściwości matchy wykorzystywane przez buddyjskich mnichów
Dobroczynne właściwości matchy jako pierwsi dostrzegli buddyjscy mnisi. Słynęli oni z tego, że poszukiwali wyciszenia w medytacji. Kofeina mogłaby ich nadmiernie pobudzać. Z drugiej strony mnisi potrzebowali doskonałej uważności i koncentracji. Matcha zapewniała im naturalne wsparcie funkcji poznawczych.
L-teanina i kofeina, czyli efekt synergii w służbie zdrowia
Jak to możliwe, że matcha, która powstaje z zacienionych liści zielonej herbaty, jednocześnie wspomaga koncentrację i wycisza? W jej przypadku obserwuje się efekt synergii. Zielony proszek zawiera zarówno kofeinę, jak i L-teaninę. Obie substancje wspomagają logiczne myślenie i wyostrzają bystrość umysłu. Jednocześnie L-teanina redukuje działanie pobudzające kofeiny. Wykazano, że posiada właściwości przeciwlękowe, ponieważ wpływa na odpowiedni ośrodek w mózgu.
Komu zaleca się spożywanie matchy?
Spożywanie matchy zaleca się osobom, które skarżą się na chroniczny stres, zaburzenia nastroju i nadmierne pobudzenie. L-teanina wspiera syntezę neuroprzekaźnika GABA, który zapewnia wyciszenie. Jednocześnie po jej spożyciu obserwuje się zwiększoną aktywność fal alfa. Naukowcy uważają, że sprzyjają one tworzeniu kreatywnych rozwiązań.
Antyoksydanty z matchy na stres oksydacyjny
Współczesny człowiek jest narażony na ogromny stres oksydacyjny. Doświadcza go każdego dnia. Zanieczyszczone środowisko, wysoko przetworzona żywność, stres emocjonalny i promienie UV przyczyniają się do powstawania wolnych rodników. Organizm potrafi sobie z nimi radzić, ponieważ procesy metaboliczne uwalniają te reaktywne cząstki, ale przy ich nadmiarze pojawia się problem. Trzeba wówczas zadbać o to, aby antyoksydanty równoważyły wolne rodniki. Staje się to możliwe wówczas, gdy są dostarczane z zewnątrz.
Przeciwutleniacze pochodzące ze zbilansowanej diety oddają wolnym rodnikom brakujący elektron. W rezultacie same ulegają utlenieniu, a struktury komórkowe zostają „oszczędzone”. Nie dochodzi do ich nieodwracalnego zniszczenia. Antyoksydanty chronią materiał genetyczny i białka komórkowe. Przeciwutleniacze dość licznie występują w matchy. Wśród nich należy wymienić m.in. polifenole, taniny i katechiny. Dieta bogata w antyoksydanty zmniejsza ryzyko rozwoju nowotworów i chorób autoimmunologicznych. Niweluje też stany zapalne w organizmie.
Zastosowanie matchy – napar czy smoothie z zielonym proszkiem?
Matcha to zielony proszek, który można wykorzystać do sporządzenia naparu. Warto wzbogacić nią owsiankę, granolę, jogurt czy smoothie. Regularnie spożywana wspiera zdrowie i prawidłowe funkcje organizmu.