Liczba diet, które znajdziemy w książkach czy w sieci jest ogromna. Zwłaszcza kobiety poszukują skutecznych sposobów na pozbycie się zbędnych kilogramów. Wśród nich obecna jest dieta kapuściana – czy jest bezpieczna dla zdrowia.
Dieta kapuściana
Spoglądając na bigos, zasmażaną kapustę, pierogi czy gołąbki raczej nie pomyślelibyśmy o czymś takim jak odchudzanie. Jednak kapusta w odpowiedniej formie może okazać się skutecznym środkiem na pozbycie się zbędnych kilogramów. Dieta kapuściana jest bardzo popularna, przede wszystkim dzięki swojej skuteczności. Wiele znanych osób potwierdzało efekty stosowania takiej diety. To dość monotonna forma odżywiania, która zalecana jest tylko na tydzień. Przez siedem dni należy spożywać potrawę przygotowaną z kapusty.
Dieta kapuściana – wady i zalety
Jak każda dieta, również ta kapuściana posidaa wiele zalet i wad. Skupiając się na początku na pozytywach, warto podkreślić jej skutecznosć. Będą na diecie kapuścianej możemy zrzucić od 3 do 8 kg. Jak na tydzień czasu to sporo. Jeśli liczymy na szybki efekt, to warto spróbowac takiej diety. Kolejną zaletą są niskie koszty. Kapusta jest powiszechnie dostępnym i tanim warzywem. Podstawą diety jest zupa kapuściana, w której oprócz kapusty znajdziemy seler, cebulę, paprykę oraz przyprawy. Zupę jemy przez cały tydzień, ale oprócz niej, w jadłospisie powinno znaleźć się chude mięso, warzywa, owoce oraz woda mineralna. Warzywa i owoce możemy jeść do woli, oprócz bananów. Zupa może znudzić nam się już po 2 dniach diety, ale wytrwając do końca możemy liczyć na efekty. Podczas diety nie wolno spożywać pieczywa oraz alkoholu. Nie ma mowy także o tłuszczu czy cukrze. Wadą diety kapuścianej jest możliwy efekt jo-jo. Wracając do starego stylu odżywiania łatwo możemy wrócić do wagi sprzed odchudzania, tracąc uzyskany efekt. Dlatego po zakończeniu diety warto zadbać o zdrowe jedzenie, by podtrzymać zgrabną sylwetkę. Minusem odżywiania opartego na kapuście jest monotonność posiłków. Zwykle jemy różne produkty, co działa korzystnie na organizm i nasze kubki smakowe. Jednostajność w diecie może zniechęcić nas do jej praktykowania.
Czy jest bezpieczna dla zdrowia?
Kapusta nie zawiera wystarczającej ilości witamin i mienrałów, niezbędnych do prawidłowego funkcjonowania organizmu. Stosując taką formę odżywiania możemy doświadcyć deficytu witminy B, wapnia, żelaza i magnezu. Na początku diety może pogorszyć się nasze samopoczucie. Osoby na diecie kapuścianej mogą czuć się osłabione i zmęczone. Niedobór witaminy może przyczynić się do anemii, dlatego dieta powinna być stosowana tylko przez 7 dni. Dietetycy polecają stosowanie witamin w postaci suplementów, które uzupełnią ich brak w organizmie. Dieta kapuściana jest zdrowa, o ile trzymamy się jej zaleceń i nie stosujemy jej dłużej niż przez okres tygodnia. Zanim rozpoczniemy ten sposób odchudzania możemy skonsultować się z lekarzem czy dietetykiem.
Stosoując dietę kapuścianą możemy oczyścić jelita i zrzucić zbędne kilogramy w krótkim czasie. Zachowując wszystkie zasady diety możemy być pewni, że w bezpieczny i skuteczny sposób zyskamy wymarzoną sylwetkę, ciesząc się ze zdrowego wyglądu.
Katarzyna Antos