Kapusta to zdrowe i pożywne warzywo pełne witamin. Jest podstawą wielu tradycyjnych polskich dań, przez wiele lat była podstawowym źródłem witaminy C w okresie zimowym. Nie można też nie docenić jej właściwości odchudzajacych.
Efekty diety kapuścianej
Kapusta zawiera wiele cennych składników mineralnych i witamin. Dzięki zawartości ryboflawiny nasza skóra jest dobrze odżywiona, poprawia się nam trawienie tłuszczy. Obecność magnezu i wapnia zapobiegnie znużeniu i zmęczeniu, które jest często efektem stosowania restrykcyjnego postu.
Dzięki diecie kapuścianej przede wszystkim pozbywamy się nadmiaru wody z organizmu, dlatego nie możemy liczyć na długotrwały efekt w postaci straty kilogramów. O wiele ważniejszą zaletą jej jest to, że podczas trwania diety możemy zauważyć, jak często sięgamy po jedzenie bez wyraźnego powodu.
Aby utrzymać spadek wagi, a przy okazji kontynuować tak pięknie rozpoczęte dzieło, należy przez tydzień oparty na kapuście notować za każdym razem, kiedy sięgnęliśmy po posiłek i ile zjedliśmy. Pozwoli nam to rozpoznać rytm naszego dnia- szczególnie wyraźny będzie on pod koniec diety. Zaplanujmy posiłki tak, by zachować ten rytm.
Na wszelki wypadek jeszcze przez dwa-trzy tygodnie trzymajmy się nawyku sięgania po kapustę, kiedy najdzie nas ochota na przekąskę. W tym celu możemy się zaopatrzyć w spory zapas kiszonej kapusty. Niebawem ograniczymy częstotliwość podjadania między posiłkami, co przyniesie o wiele lepsze efekty, niż jakakolwiek dieta.
Joanna Pastuszka-Roczek