Dieta koktajlowa jest jedną z wielu diet, które pomagają schudnąć i oczyścić organizm ze zbędnych toksyn. Podstawą tej diety jest spożywanie warzywnych koktajli, które dostarczają organizmowi wszelkich potrzebnych witamin i mikroelementów.
Przed każdym posiłkiem należy wypijać szklankę koktajlu!.
Do surówek oraz warzywnych koktajli należy dodawać oleje tłoczone na zimno, np. olej lniany czy rzepakowy. Oleje te zawierają w sobie kwasy omega-3, które oczyszczają naczynia krwionośne oraz unieszkodliwiają niebezpieczne toksyny, a dzięki nim lepiej przyswajane są niektóre witaminy.
Należy wypijać 3 rodzaje koktajli – buraczany, marchwiany i pomidorowy. Dietę należy zacząć od koktajlu buraczanego i później należy go pić co drugi dzień. W pozostałe dni należy pić na przemian dwa pozostałe. Na pozostałe posiłki powinny składać się gotowane warzywa, gotowane ryby i jogurty. Można też spożywać troszkę ryżu, kaszy, drobiu, jajek, mleka czy pełnoziarnistego pieczywa.
Drogie Panie, a może macie swoje własne przepisy na zdrowe koktajle warzywne?
Sabina Sosnowska