Istnieje wiele nazw tej popularnej diety: trzynastodniowa, szwedzka, Mayo. Nazywana jest również głodówką organizmu, wymaga silnej woli i rozwagi. Na czym polega fenomen diety kopenhaskiej?
Dietetycy zgadzają się, że sposób kopenhaski jest skuteczny, ale bardzo obciążajacy dla organizmu, dlatego nie wolno jej stosować częściej, niż raz na dwa lata, a i wtedy najpierw należy skonsultować się z lekarzem i przeprowadzić podstawowe badania (krwi, poziomu cukru, moczu na schorzenia nerek).
Tylko 900 kalorii
Głównym założeniem diety kopenhaskiej jest ograniczenie wartości energetycznych spożywanych pokarmów w ciągu dnia do tytułowych 900 kalorii. Jest to prawie połowa wartości, której potrzebujemy na co dzień i dlatego nie mogą jej stosować osoby, które podejmują codziennie większy wysiłek fizyczny.
Posiłki przewidziane w diecie należy spożywać o dokładnie określonych godzinach, odstawiamy cukier (z wyjątkiem jednej kostki dziennie w kawie). Właściwie głównym celem diety jest nie tyle utrata wagi, co przyzwyczajenie organizmu do braku cukru i wytworzenie nawyku jedzenia o konkretnej porze.
Dietę stosujemy nie dłużej, niż przez trzynaście dni, po tym czasie koniecznie należy zwiększyć wartość energetyczną posiłków – w przeciwnym razie organizm sięgnie do rezerw minerałów, powodując ich utratę, a w rezultacie osłabienie całego ciała.
Joanna Pastuszka-Roczek