Istnieje wiele nazw tej popularnej diety: trzynastodniowa, szwedzka, Mayo. Nazywana jest również głodówką organizmu, wymaga silnej woli i rozwagi. Na czym polega fenomen diety kopenhaskiej?
Czy to działa?
Oczywiście, że jeśli zmniejszymy drastycznie dawkę energii, to nastąpią w naszym organizmie zmiany. Wiele osób obserwuje dość spory spadek wagi, jednak nie powinien on być większy niż 5 kilogramów (choć propagujący dietę zachwalają, że można stracić i 20, zbyt wielka utrata wagi jest bardzo niezdrowa).
Jak każda dieta, tak i kopenhaska nie jest dla wszystkich i może się zdarzyć, że tego typu głodówka rozreguluje nam metabolizm. Dzieje się tak zazwyczaj wtedy, gdy nie pilnujemy czasu posiłku i pozwalamy sobie na małe grzeszki żywieniowe względem diety.
Jeśli czujemy się osłabieni, mamy mdłości lub napady zgagi, należy bezwzględnie przerwać dietę. Trzeba też pamietać, że początkowo możemy czuć rozdrażnienie, bóle głowy, jednak organizm bardzo szybko się przyzwyczaja. Dietę kopenhaską porównuje się do oczyszczających głodówek.
Typowy jadłospis
Podstawą żywieniową są ryby, chude mięso drobiowe, jajka, ale również warzywa takie jak brokuł, szpinak, kalafior, marchew. Dieta przewiduje też jedzenie owoców (jabłka, grapefruit, pomarańcza).
Joanna Pastuszka-Roczek