dieta-montignaca

Doktor Michael Montignac jest twórcą diety odchudzającej w której obala teorie, że kaloryczność spożywanych produktów wpływa na wzrost naszej wagi. W swojej teorii twierdzi on, że jedynie nieodpowiedni dobór poszczególnych składników posiłku może prowadzić do przybierania na wadze. Według Montignaca najgroźniejsze dla naszej wagi są produkty gwałtownie podnoszące poziom cukru we krwi, czyli węglowodany.

Najważniejsze zasady diety

– Spożywanie przynajmniej trzech posiłków dziennie, nie pomijanie żadnego z nich.

– Spożywanie przynajmniej 1 g. białka na 1 kg. masy naszego ciała.

– Wystrzeganie się nasyconych kwasów tłuszczowych zawartych w maśle, smalcu, wędlinach, tłustym mleku.

– Okazjonalne spożywanie tłuszczów znajdujących się w : jajkach, tłustych rybach, drobiu, oliwie z oliwek.

– Unikanie cukrów o wysokim indeksie glikemicznym oraz ich substytutów.

– Spożywanie przynajmniej 40 g. błonnika dziennie. Jego zadaniem jest obniżenie zawartości cukru i przyśpieszenie metabolizmu w naszym organizmie.

– Korzystanie z produktów, które są jak najmniej przetworzone. Np. chleb pełnoziarnisty, makaron z mąki żytniej, ryż brązowy.

Wady diety:

-Uważa się, że dieta Motignaca jest odpowiednia tylko dla osób które borykają się z zaburzeniami funkcjonowania trzustki . Doktor Montignac przyznaje, że np. problemem u kobiet może być też stres, nierównowaga hormonalna, spożywanie lekarstw.

-Spożywanie nadmiernej ilości pokarmów o dużej kaloryczności może prowadzić do przyrostu wagi, nawet przy zachowaniu niskich indeksów glikemicznych.

Przykładowe menu:

Śniadanie: pieczywo pełnoziarniste, jajko na miękko, kiwi, sok pomarańczowy bez dodatku cukru.

Obiad: ryba gotowana na parze, duszona fasolka szparagowa.

Kolacja: duszone brokuły z ryżem i jogurtem naturalnym.

Metoda Montignac z cała pwenościa nie jest odpowiednim rozwiązaniem dla wszystkich, jednak obecnie uważa się, że jest jedną z najbardziej skutecznych diet.

Metoda Montignaca oparta jest na wynikach badań naukowych, prowadzonych przez ostatnie 20 lat. Podczas jej udoskonalania skorzystano z doświadczenia lekarzy, dietetyków oraz osób które z niej korzystały.
Montignac jest pierwszym specjalistą, który postanowił wprowadzić indeks glikemiczny w profilaktyce i leczeniu otyłości. Metoda wymyślona przez Montignaca pozwala osiągnąć zadowalające rezultaty odchudzające bez efektów ubocznych.

E.K.