To w jakiej stawy są kondycji zależy w dużej mierze od stylu życia, jaki prowadzimy. Służy im regularna aktywność fizyczna oraz odpowiednia dieta. Jak się odżywiać, by uniknąć bólu stawów oraz rozwoju stanów zapalnych?
Pomocne w zwalczaniu stanów zapalnych mogą być także: czosnek, cebula, kurkuma, bazylia, imbir, chrzan, mięta i szałwia. Jeżeli chodzi o tłuszcze w diecie, to dobrze jest wybierać te o pochodzeniu roślinnym, jak oliwa z oliwek, oleje lniany i rzepakowy.
Tak jak niektóre pokarmy korzystnie oddziałują na stan stawów, tak inne mogą im zaszkodzić. Chcąc zapobiec bolesnym objawom, powinno się w diecie ograniczyć: ilość tłuszczy zwierzęcych, czerwonego mięsa, ale też olejów słonecznikowego i kukurydzianego; ilość białego pieczywa ubogiego w błonnik; obecność żywności wysokoprzetworzonej, zawierającej dużo dodatków, konserwantów; ilość kawy, alkoholu i herbaty (wypłukują magnez z organizmu oraz zmniejszają przyswajalność białka). Kofeina obniża ponad to wchłanianie wapnia.
Redakcja