Myślisz, że to jakiś głupi żart czy kolejny żywieniowy mit? Nic bardziej mylnego. Naukowcy dowodzą wprost, że to co jemy bezpośrednio przekłada się na nasz dobry nastrój i ogólne samopoczucie. Czekolada na szczęście, a kawa na pobudzenie? To tylko te najbardziej znane składniki, które zmieniają nasz humor.
Zimą zadbaj o lepsze zdrowie i nastrój
To już standard, że w okresie jesienno-zimowym czujemy przygnębienie i słabsze dni. Wszystko to przez brak słońca oraz zubożałą dietę. Dawkę dobrego humoru zapewnimy sobie nie tylko fundując porcję ćwiczeń ale też warzyw i owoców. Rzepa i seler pomagają w poprawie samopoczucia i mają ogromne ilości witamin.
Naukowcy dowodzą, że potrawy z makaronu działają uspokajająco. Energii i siły dadzą produkty pełnoziarniste w towarzystwie dobrego owocu, kefiru czy słodkiej bułki lub ciastka – to dobra propozycja śniadaniowa. Na koncentrację i pobudzenie warto stosować rozmaryn, jako przyprawę. Napary z bergamotki, rumianku i melisy ukoją zszarpane nerwy.
Warto też pamiętać by z poprawianiem nastroju za pomocą łakoci nie przesadzać, szczególnie u dzieci. Także w momentach napięcia i stresu chętnie wybieramy produkty bogate w tłuszcze i cukry. Co prawda uspokajają, ze względu na uwalnianie insuliny i podnoszenie serotoniny w mózgu, ale nie mogą stać się stałym elementem rozweselającym. Nie można wpaść w tzw. głód słodyczy. Wszystko skutkować wtedy może m.in. przyrostem wagi i otyłością
Anna Konopka