dieta-na-lato

Wakacje to doskonały czas, by podjąć walkę ze zbędnymi kilogramami. Wystarczy sięgnąć po pełne witamin warzywa i owoce! Jak najlepiej odchudzać się latem?

Podstawowym błędem letnich diet-cud jest całkowite wyeliminowanie tłuszczy. Zapominamy, że są one niezbędne do przyswajania witamin, szczególnie witaminy D, która chroni nas przed szkodliwym promieniowaniem słonecznym. Tymczasem w naszym menu podstawą powinna być warzywna sałatka z odrobiną oliwy z oliwek lub oleju rzepakowego, z dużym dodatkiem ziół – bazylii, tymianku, oregano.

Letnie jogurty

Wakacje to znakomita okazja, by samemu wyprodukować chudy jogurt naturalny. Wystarczy do przegotowanego, letniego mleka niepasteryzowanego wlać kubeczek jogurtu naturalnego. Garnek z mlekiem odstawiamy w ciepłe miejsce (latem o to łatwo) i co wieczór mieszamy, aż uzyskamy pożądaną konsystencję jogurtu. Starajmy się wybierać chude mleko naturalne. Do jogurtu zawsze możemy dolać kolejną szklankę mleka.

Jogurty doskonale komponują się z letnimi owocami – możemy własnoręcznie zmiksować je lub pokroić na cząstki i połączyć z jogurtem. Szklanka takiego przysmaku powinna nam zastąpić śniadanie i podwieczorek.

Jedz często i mało – to kolejna zasada letniego odchudzania. Staraj się nie dopuścić do tego, że przez cały dzień będziesz jeść warzywa i owoce, a wieczorem sięgniesz po grillowane mięsko. Choć przygotowane w taki sposób jest zdrowsze, niż smażone, jednak jest zbyt dużym obciążeniem dla układu pokarmowego, który nastawił się na trawienie pokarmów roślinnych.

Joanna Pastuszka-Roczek