dieta-na-zdrowe-i-mocne-wlosy

Piękne, lśniące włosy to – obok zgrabnej sylwetki – marzenie wielu kobiet. Aby uzyskać taki efekt, należy odpowiednio się odżywiać. Właściwe pożywienie jest o wiele ważniejsze niż różne suplementy, bowiem minerały i witaminy pochodzące z naturalnych źródeł są lepiej przyswajane przez organizm niż te sztuczne.

Co jeść dla piękna włosów?

W naszej diecie powinny znaleźć się ryby, a szczególnie łosoś. Łosoś jest bogaty w zdrowe kwasy tłuszczowe, żelazo, białko i witaminę B12.
Niezbędne jest również spożywanie ciemnozielonych warzyw – sałaty, szpinaku, brokułów i brukselki. Warzywa z tej grupy dostarczają organizmowi duże ilości żelaza i witamin A i C.
W naszej diecie powinna się znaleźć także gotowana fasola, która ma w sobie nie tylko żelazo, ale i niezbędne do wzrostu włosów proteiny.

Orzechy również muszą być obecne w naszym menu. Najlepsze są orzechy włoskie, laskowe, orzechy nerkowca i migdały. Zawierają kwas omega-3, selen, cynk i witaminy rozpuszczalne w tłuszczach, dzięki czemu pozytywnie wpływają zarówno na połysk, jak i gęstość naszych włosów.
Kolejnym niezbędnym produktem żywnościowym są jaja. Dzięki ich spożyciu poprawi się grubość i wytrzymałość naszych włosów, a wynikało to będzie z faktu, ze jaja zawierają witaminy A, D i z grupy B oraz białko i cynk.

Mięso również poprawia stan naszych włosów. Wołowina jest bogata w żelazo, cynk i proteiny, a mięso drobiowe jest bogate w budulec włosa – proteiny.

Sabina Sosnowska