Zapalenie dwunastnicy może dotknąć każdego z nas – zwłaszcza, że wywołuje go m.in. stres. Objawia się bólem w nadbrzuszu, osłabieniem i nudnościami. Wielu ludzi bagatelizuje te dolegliwości. Nieleczony stan zapalny przeradza się w chorobę wrzodową dwunastnicy i daje jeszcze cięższe powikłania.
Przyczyny, rozpoznanie choroby
Nie warto zwlekać z rozpoczęciem leczenia. Dwunastnica to ważny narząd w naszym organizmie – odpowiada za trawienie pokarmów i przekazuje dalej ważne substancje odżywcze.
Przyczyną zaburzeń w jej pracy może być:
- przyjmowanie różnych leków (np. przeciwreumatycznych)
- nadkwaśność,
- stres oraz
- bakterie Helicobacter pylori.
Powodują one uszkodzenie błony śluzowej dwunastnicy i powstanie nadżerek. Diagnozę stawia się na podstawie gastroskopii, dzięki której można z dużą dokładnością określić wielkość i rodzaj każdej ranki.
Leczenie
Farmakologiczne leczenie zapalenia dwunastnicy polega na wprowadzeniu leków hamujących wydzielanie soków żołądkowych i zobojętniających kwas solny. Do takich leków należą H2 blokery i inhibitory pompy protonowej. Jeśli dodatkowo pacjent jest zakażony bakterią Helicobacter pylori konieczne jest wprowadzenie dwóch antybiotyków.
Dieta
Bardzo ważna podczas leczenia jest odpowiednia dieta, która pomaga odbudować uszkodzoną błonę śluzową oraz wspomaga leczenie farmakologiczne. *Niezbędne jest przede wszystkim
rzucenie palenia oraz zakaz picia alkoholu, unikanie kawy i mocnej herbaty, także napoi gazowanych.
Niewskazane są także: buliony, kwaśne owoce, soki, potrawy smażone i pieczone, pikantne, kwaśne i słone. Należy jeść posiłki lekkostrawne, które nie wymagają długiego trawienia.
Wskazane są produkty, które naturalnie hamują wydzielanie soku żołądkowego, np:
łatwostrawne tłuszcze (masło, śmietanka, oleje roślinne, oliwa z oliwek).
Pokarmy nie powinny podrażniać ścian dwunastnicy chemicznie, mechanicznie ani termicznie. Do potraw mechanicznie drażniących zaliczamy te z dużą ilością błonnika (np. surowe warzywa i owoce, pieczywo razowe, kasze). Podrażnienie chemiczne wywołują kwaśne owoce, soki, potrawy pikantne i marynowane. Z kolei termiczne – to jedzenie zbyt gorące lub zbyt zimne.
Posiłki powinny mieć umiarkowaną temperaturę i mniejszą objętość, za to należy je jeść w krótszych odstępach czasu (4-5 dziennie) i o stałych porach. Ostatni posiłek trzeba zjeść godzinę przed snem, aby nie dopuścić do uczucia głodu w nocy.
Przykładowy jadłospis
•I śniadanie: słaba herbata, czerstwa bułka z masłem i polędwicą
•II śniadanie: zupa z grysiku (mleko, jajko, cukier, grysik)
•Obiad: zupa jarzynowa z grzankami, gotowane mięso mielone z sosem beszamelowym, buraczki, ziemniaki puree, kompot truskawkowy
•Podwieczorek: kisiel owocowy
•Kolacja: kawa zbożowa z mlekiem, ryż z pieczonym jabłkiem
M. Borowik