Nazywana jest „chorobą pracowników biurowych”, ponieważ siedzący tryb życia sprzyja jej powstawaniu. Dotyka częściej kobiety niż mężczyzn, szczególnie po 50-tce. Kiedy chorujesz na zakrzepicę, szczególnie uważaj na to, co masz na talerzu.
Wyśmienita dla żył dieta śródziemnomorska
W chorobie zakrzepowej bardzo ważną rolę odgrywa prawidłowa, zdrowa dieta. Powinno się stosować dietę niskotłuszczową, bogatą w naturalne przeciwutleniacze i błonnik.
Idealna okazuje się kuchnia śródziemnomorska, której głównym filarem są:
- ryby,
- owoce i warzywa (co najmniej 5 razy dziennie),
- pełnoziarniste pieczywo,
- kwasy omega-3 (jej źródłem jest słynna i uwielbiana przez mieszkańców południowej Europy oliwa z oliwek),
- woda niegazowana. (najlepiej 1,5 litra dziennie)
Ważne jest również odpowiednie rozplanowanie posiłków w ciągu dnia. Racjonalne odżywianie polega na spożywaniu 5-6 posiłków w ciągu dnia. Jemy częściej, ale mniej. Takie mądre rozplanowanie posiłków w ciągu dnia, sprawi, że będziemy cały czas czuli się najedzeni. Zdecydowanie nie służą naszemu organizmowi napady wilczego głodu.
Warto pamiętać o tym, że ostatni posiłek w ciągu dnia powinniśmy jeść około 2 godziny przed pójściem spać.
Przy chorobie zakrzepowej koniecznie musimy ograniczyć:
- ilość tłuszczów zwierzęcych
- cukier (główny składnik słodyczy, ciast, napojów gazowanych)
- nikotynę (koniecznie rzuć palenie!)
- kawę,
- alkohol
Badania naukowe potwierdziły, że dieta śródziemnomorska chroni układ krwionośny przed chorobami. Oprócz tego, ma jeszcze jeden zdecydowany plus – jest po prostu wyjątkowo smaczna. Kuchnia śródziemnomorska jest najlepszym przykładem tego, że zdrowe znaczy pyszne.
Zuzanna Górka