dieta-w-chorobie-zakrzepowej

Nazywana jest „chorobą pracowników biurowych”, ponieważ siedzący tryb życia sprzyja jej powstawaniu. Dotyka częściej kobiety niż mężczyzn, szczególnie po 50-tce. Kiedy chorujesz na zakrzepicę, szczególnie uważaj na to, co masz na talerzu.

Wyśmienita dla żył dieta śródziemnomorska

W chorobie zakrzepowej bardzo ważną rolę odgrywa prawidłowa, zdrowa dieta. Powinno się stosować dietę niskotłuszczową, bogatą w naturalne przeciwutleniacze i błonnik.

Idealna okazuje się kuchnia śródziemnomorska, której głównym filarem są:

  • ryby,
  • owoce i warzywa (co najmniej 5 razy dziennie),
  • pełnoziarniste pieczywo,
  • kwasy omega-3 (jej źródłem jest słynna i uwielbiana przez mieszkańców południowej Europy oliwa z oliwek),
  • woda niegazowana. (najlepiej 1,5 litra dziennie)

Ważne jest również odpowiednie rozplanowanie posiłków w ciągu dnia. Racjonalne odżywianie polega na spożywaniu 5-6 posiłków w ciągu dnia. Jemy częściej, ale mniej. Takie mądre rozplanowanie posiłków w ciągu dnia, sprawi, że będziemy cały czas czuli się najedzeni. Zdecydowanie nie służą naszemu organizmowi napady wilczego głodu.

Warto pamiętać o tym, że ostatni posiłek w ciągu dnia powinniśmy jeść około 2 godziny przed pójściem spać.

Przy chorobie zakrzepowej koniecznie musimy ograniczyć:

  • ilość tłuszczów zwierzęcych
  • cukier (główny składnik słodyczy, ciast, napojów gazowanych)
  • nikotynę (koniecznie rzuć palenie!)
  • kawę,
  • alkohol

Badania naukowe potwierdziły, że dieta śródziemnomorska chroni układ krwionośny przed chorobami. Oprócz tego, ma jeszcze jeden zdecydowany plus – jest po prostu wyjątkowo smaczna. Kuchnia śródziemnomorska jest najlepszym przykładem tego, że zdrowe znaczy pyszne.

Zuzanna Górka