Wśród wielu diet przygotowanych przez specjalistów do spraw zdrowego odżywiania, tylko kilka jest przystosowanych do indywidualnych potrzeb pacjenta. Najczęściej programy żywieniowe przedstawiają tylko ogóle i szeroko zakrojone zasady i zalecenia. Można by się spodziewać, że taki rodzaj diet przynosi rezultatu większe niż pozostałe. Okazuje się jednak, że specjaliści mają odmienne zdanie w tej kwestii. W dzisiejszym artykule przedstawimy jedną z najbardziej kontrowersyjnych diet, a mianowicie dietę zgodna z grupą krwi
Grupa krwi B (typ zrównoważony)
Układ pokarmowy osób posiadających grupę krwi B jest bardzo silny, wytrzymały i dobrze toleruje mięso (oprócz drobiu), produkty roślinne oraz produkty mleczne. Osoby z grupą krwi AB powinny spożywać zrównoważone mieszanki mięsa, ryb, zbóż, owoców i warzyw. Ich silny układ odpornościowy jest w stanie z łatwością dopasować się do zmiennych warunków otoczenia.
Grupa krwi AB (typ wszystkożerny)
Typ AB powstał ze zmieszania się odmiennych grup krwi; ta najmłodsza grupa krwi liczy sobie ok. 1000-1200 lat. Posiada ją zaledwie ok. 5% ludzkości. Osoby z grupą krwi AB są genetycznie zaprogramowane do jedzenia mięsa, jednak źle je trawią, dlatego jest ono magazynowane w organizmie w postaci tłuszczu. Żeby stracić na wadze powinny ograniczyć spożycie mięsa, szczególnie czerwonego, i uzupełniać dietę warzywami oraz tofu.
Istota diety
Dieta zgodna z grupą krwi została oparta na obserwacjach dr. Petera J.D’Adamo – naukowca, który przez kila lat prowadził badania dotyczące wpływu różnych grup pokarmów na osoby z poszczególną grupą krwi. Naukowiec ten uważany jest za głównego propagatora tej diety, w swojej karierze zdołał napisać na jej temat kilka książek i publikacji naukowych.
Argumentacja przeciwników diety zgodnej z grupą krwi
Większość dietetyków i lekarzy twierdzi, że dieta zgodna z krwi nie odpowiednia dla naszego zdrowia. Poniżej przedstawione zostały argumenty przeciwników diety:
•Osoby z tą samą grupą krwi często odmiennie reagują na te same potrawy, u każdego inaczej przebiegają procesy przemiany materii
•Autorzy diety pominęli występowanie czynnika Rh oraz antygenu zgodności tkankowej.
W dzisiejszym artykule chcieliśmy przedstawić wady i zalety dieta wg. grup krwi. Musimy jednak pamiętać, że dieta ta nie jest poparta badaniami naukowymi i nie ma żadnych dowodów jej skuteczności, jej twórca dr. Adamo podczas jej tworzenia opierał się tylko na swoich obserwacjach. Musimy pamiętać, że eliminowanie z diety całych grup produktów, powinno być skonsultowane z dietetykiem lub lekarzem. Jeżeli występują jakieś dolegliwości, należy ustalić jakie produkty mogą je powodować lub nasilać analizując dietę, stan zdrowia i wyniki badań konkretnej osoby.
E.K.