Potrawy przygotowywane zgodnie z zasadami kultury żydowskiej przynależą do kuchni określanej mianem „koszernej”. Dania przygotowywane przez wyznawców judaizmu możemy skojarzyć ze świeżą i zdrową żywnością, a ich menu z gęstymi zupami, kolorowymi sałatkami, daniami mlecznymi, rybnymi oraz mięsnymi.
Zasady kuchni koszernej są bardzo specyficzne, opierają się na wielu regulacjach do których należy bezwzględnie się stosować. Pomimo występowania wielu nakazów można przygotować mnóstwo smacznych i sycących potraw atrakcyjnych nie tylko dla wyznawców judaizmu, ale również dla każdego przeciętnego człowieka zainteresowanego obcą kulturą.
Podstawowe obostrzenia związane z koszerną dietą dotyczą zasad wyboru gatunku spożywanych mięs oraz praktyk stosowanych podczas uboju zwierząt. Istotne są również odpowiednie przygotowanie potraw, niełączenie ze sobą produktów mlecznych z mięsnymi, zakaz spożywania krwi i części tłuszczów oraz dostosowanie do określonych wymogów wszystkich przyrządów użytkowanych podczas gotowania.
Koszerne mięsa
Najbardziej restrykcyjne zasady dotyczą przyrządzania dań mięsnych. Po pierwsze mięso musi pochodzić ze sprawdzonego źródła, w którym dokonuje się uboju rytualnego inaczej nazywanego szechotą. Osobą dokonującą uboju (Szojchet) musi być specjalnie przygotowanym do tego zadania dorosłym mężczyzną, bardzo religijnym i uczonym w Talmudzie. Ponadto musi być koniecznie zdrowy zarówno fizycznie, jak i psychicznie, a przed przystąpieniem do pracy musi ukończyć kurs zarówno teoretyczny, jak i praktyczny, następnie zdaje dwa poważne egzaminy, dopiero wtedy może zostać pełnoprawnym Szojchetem.
Koszerny kodeks dietetyczny bardzo szczegółowo grupuje produkty, mianem „produktów nieczystych” oraz „produktów czystych”. Tym ostatnim terminem określa się mięso pochodzące ze zwierzęcia, które jest jednocześnie przeżuwające i parzystokopne. Zwierzęta należy zabijać w odpowiedni sposób, przy użyciu od 2 do 3 cięć, mięso przed przyrządzeniem powinno być pozbawione krwi. Przykładowo może to być wołowina, cielęcina, sarnina, mięso owcze, kozie oraz z bawoła i jelenia. Odpowiednie ptactwo to kury, kaczki, indyki, gęsi, kuropatwy, przepiórki, bażanty oraz gołębie. Do mięs „nieczystych” należą: koń, dzik, świnia, osioł. Wyznawcy judaizmy spokojnie mogą spożywać ryby, które posiadają płetwy i łuski, należą do nich: łosoś, śledź, pstrąg, i krab. Zabronione są: węgorz, jesiotr, rekin.
E.K.