dla-ochlody-lody

Lody to pyszny deser, który najlepiej smakuje w upalne, letnie dni. Niezależnie od tego czy wolisz te owocowe czy przeróżne czekoladowe wariacje w wakacje pozwól sobie na chwilę zapomnienia i delektuj się ich smakiem.

  • Lody wodne (Sorbetto), inaczej sorbety, przyrządza się bez użycia produktów mlecznych oraz jaj. Lody takie składają się z wody, cukru, substancji smakowych z dodatkiem soku owocowego, albo syropu, czy nawet wina lub innych alkoholi. Zaletą tych lodów, poza orzeźwiającym smakiem, jest niska zawartość kalorii.
  • Parfiaty (Gelato perfeto) od lodów mlecznych różnią się tym, że do ich produkcji używa się nie mleka, ale śmietanki. Choć aromatyzowane są tak samo jak i mleczne.
  • Bomba lodowa to z kolei mieszanka różnych rodzajów lodów. Bardzo popularnym przykładem bomby lodowej jest pochodzący z północy przekładaniec lodowy. Składa się on z trzech warstw: waniliowej, truskawkowej i czekoladowej. Na Sycylii sprzedawane są lody o nazwie cassata legato, w Polsce znane jako cassate.
  • Lody owocowe (Frullato) składają się z mlecznego koktajlu z owocami lub lodem owocowym. Lody to ulubiony przysmak dzieci. Jednak bez dwóch zdań dorośli także się nimi zajadają. Latem bardzo często „chodzimy na lody”. Jednak zamiast odwiedzać lodziarnie czy kupować jej w sklepie, możesz spróbować sama je zrobić. Przepisów jest naprawdę dużo i wykonanie nie jest bardzo trudne.

Zuzanna Górka