Ma przyjemny kawowy smak, ale za to od kofeinowego napoju jest o wiele zdrowsza! Cykoria to dobra alternatywa dla miłośników spożywania hektolitrów kawy. Napój ten jest niskokaloryczny i zachwyci cię swoim aromatycznym i delikatnym smakiem. Dowiedz się jakie właściwości ma cykoria.
Oznacza to, że tworzy środowisko odpowiednie do rozwoju pożytecznych bakterii niezbędnych do właściwego funkcjonowania układu trawienno-jelitowego. W ten sposób można ograniczać częstotliwość różnych zmian patologicznych. Naukowcy udowodnili także, że cykoria może wpływać na obniżenie stężenia lipidów we krwi.
Jakie schorzenia łagodzi cykoria?
Wśród jej właściwości znalazły się pobudzanie apetytu, wydzielaniu żółci. Dzięki jej składowi jest polecana w walce z chorobą wrzodową. Ponadto cykoria to roślina posiadająca kwasy fenolowe, ma działanie moczopędne.
Poleca się ją w leczeniu chorób nerek, wątroby i przy zaburzeniach trawienia jak np. wzdęcia, odbijanie się, kiepskie trawinie, gazy. Bywa środkiem uzupełniającym leczenie skóry.
Anna Konopka