Przetłuszczające się i wypadające włosy, łupież, problemy ze skórą, trądzikiem i zaskórnikami – czy istnieje jeden preparat zwalczający wszystkie te dolegliwości? Tak! I na dodatek jest naturalny, można go hodować w ogródku i samodzielnie przyrządzać. Czarna rzepa, bo o niej mowa, jest znana ze swoich właściwości leczniczych już od czasów starożytnego Egiptu.
Sok z czarnej rzepy:
Ucieramy na tarce dwie-trzy rzepy na najmniejszych oczkach, a następnie odsączamy sok przez gazę uważając, by nie przedostały się do niego utarte wiórki. Można użyć również sokowirówki. Jeśli zrobimy więcej soku, można przechowywać go w lodówce, w szczelnie zamkniętym słoiku, nie dłużej niż dwa dni.
Nalewka z czarnej rzepy:
Do świeżo wyciśniętego soku z rzepy dodać alkohol (40-70%) – proporcja 1:1.
Lub utartą rzepę zalać alkoholem (40-70%) – proporcja 1:5 – macerować 14 dni, przefiltrować wiórki.
Dodatkowo czarna rzepa ma także wiele innych zastosowań zdrowotnych przy spożywaniu przetworów z jej korzenia (znany lek raphacholin to nic innego jak wyciąg z czarnej rzepy). O popularności i jej szczególnych właściwościach może świadczyć ilość kosmetyków, szamponów i odżywek robionych na bazie tego warzywa. A przecież jest dostępny w każdym warzywniaku i można uprawiać go w każdym ogródku.
M. Borowik