e-dodatki-do-zywnosci

Bardzo często na etykietach pojawiają się tajemnicze symbole, zaczynające się od dużej litery E. Krążą o nich przeróżne plotki, mniej lub bardziej prawdziwe. Jak to jest ze szkodliwością E dodatków?

Czym są E dodatki?

Na samym wstępie należy zaznaczyć, że symbol E oznacza, że dany dodatek chemiczny został przebadany przez przeróżne komisje europejskie, badające żywność, został uznany za bezpieczny dla zdrowia i dopuszczony do stosowania w Europie.

Kłóci się to z obiegowym przekonaniem, że E dodatki są złem wcielonym, które na pewno wywoła u nas wszelkiego rodzaju nowotwory i choroby układu pokarmowego. Tymczasem dodatek E, połączony z odpowiednim numerem, wcale aż tak szkodliwy nie jest, poza tym musi spełnić kilka innych warunków, żeby był dopuszczony do produkcji żywności.

Jednym z nich jest konieczność wykazania, że wyprodukowanie go jest uzasadnione technologicznie, czyli – pozyskanie tego samego składnika drogą naturalną jest dużo droższe i może szkodzić środowisku poprzez nadmierną eksploatację.

Czym są numerki przy oznaczeniu E?

E zazwyczaj występuje w parze z numerkiem, który określa nam, do jakiej grupy dodatków zaliczany jest ten konkretny związek chemiczny, a nawet podaje jego konkretną nazwę (którą możemy sprawdzić na przykład w Internecie).

Joanna Pastuszka-Roczek