Te związki chemiczne występują w roślinach. To naturalne barwniki i przeciwutleniacze, a spora ich ilość mieści się w wierzchnich warstwach tkanek roślinnych odpowiadając za ich natężony kolor. W jakich roślinach występują i jakie ich właściwości można wykorzystać dla zdrowia na co dzień?
Gdzie szukać flawonoidów?
Do flawonoidów zaliczamy np. kateinę, kwercetynę i hesperdynę. Można je znaleźć m.in. tam gdzie sporo jest witaminy C, czyli w owocach i warzywach. Występują w marchwi, pomidorach, szpinaku, brokułach, czerwonych winogronach, zielonej herbacie, we wszystkich rodzajach papryki, roślinach strączkowych jak soja, a nawet w czerwonym winie.
Flawonoidy zawierają też popularne zioła:
- działanie przeciwzapalne: jasnota biała, fiołek trójbarwny, arnika górska
- działanie moczopędne: skrzyp polny, pietruszka zwyczajna, brzoza brodawkowata, nawłoć pospolita
- działanie wzmacniające naczyń krwionośnych: miłorząb japoński, ruta zwyczajna
Anna Konopka