Flawonoidy to naturalne barwniki występujące w roślinach i nadające im kolor. Należą do grupy naturalnych przeciwutleniaczy utrudniających rozwój wolnych rodników.
Dzienna zapotrzebowanie na przeciwutleniacze zapewnia spożycie 1,5 kg świeżych owoców oraz 2,5 kg świeżych warzyw. Ponieważ nie jest to możliwe poleca się stosowanie rożnych preparatów zawierających naturalne flawonoidy.
W czasie klimakteriów niezwykle ważne jest utrzymanie odpowiedniej diety i dostarczanie organizmowi niezbędnych składników. Dzięki spożywaniu flawonoidów nie tylko poprawia się działanie układu odpornościowego i krwionośnego. Widoczne są zmiany przede wszystkim na skórze twarzy. Cera staje się jaśniejsza i bardziej promienista, znikają problemy z przebarwieniami, poprawia się jej elastyczność i jędrność.
Należy jednak pamiętać, że w okresie menopauzy organizm narażony jest nie tylko na działanie wolnych rodników, dlatego należy dbać o niego zarówno od wewnątrz jak i z zewnątrz.
Anna J