foodpairing-nietypowe-polaczenia-w-kuchni

Czy istnieje idealny wzór na łączenie smaków w kuchni? Skąd wiadomo, że konkretne produkty do siebie pasują? Poznajcie foodpairing, czyli sztukę łączenia ze sobą smaków od nowa.

Jest wiele takich połączeń, których nigdy wcześniej nie zestawilibyśmy razem:

  • Kawa i czosnek
  • Truskawki i groszek, truskawki i pieprz oraz truskawki i parmezan
  • Czekolada i kalafior oraz czekolada i chili
  • Banan i pietruszka
  • Kawior i biała czekolada

Foodpairing może być stosowany w kuchni nie tylko przez profesjonalnych kucharzy, ale także przez amatorów i laików. Wystarczy trochę odwagi, odrobina wyobraźni kulinarnej i chęć poszerzenia swoich kulinarnych horyzontów, by samodzielnie znaleźć nowe, zaskakujące połączenia smaków.

Monika Witczak