gdzie-kryje-sie-sol

Kiedy większość z nas myśli o soli, ma na myśli to, co wysypuje z solniczki na swoje potrawy. Oczywiście niezmiernie ważne jest, by ograniczać dodawanie soli z solniczki, ale musisz uważać również na tę sól, której nie widzisz, ani nie czujesz.

  • Gotowe zupki mogą zaskoczyć cię zawartością sodu. Przygotuj się na 700-1000 mg w jednej porcji wielkości głębokiego talerza.

Jeśli nie możesz rozstać się z masłem lub miksem do smarowania pieczywa, zawsze wybieraj chociaż wersje bez dodatku soli.

  • Wiele makaronów instant lub innych dań instant to istne bomby sodowe. Niektóre takie dania do szybkiego przygotowania zawierają więcej niż całodzienna zalecana dawka sodu. Pamiętaj, że znaczna część sodu pochodzi z saszetki z przyprawą, o ile taka jest dodawana do naszego dania. W takim wypadku lepiej zrezygnuj ze zużycia całej saszetki. Albo po prostu ogranicz spożywanie takich gotowych dań.
  • Jedzenie z fast foodu pełne jest sodu. Jeśli często wpadasz do McDonald’sa czy chińskiego baru, jeden posiłek może dostarczać ci całą maksymalną dozwoloną dzienną dawkę sodu. Porcja Bic Maca z frytkami i keczupem to ponad 1500 mg sodu.

Więcej na: www.Pro-Test.pl

Pro-test