Kwasy tłuszczowe omega-3 i omega-6 są nienasyconymi kwasami tłuszczowymi, które pełnią ogromną rolę w odżywianiu człowieka: wpływają pozytywnie na pracę serca, mają działanie przeciwnowotworowe, spowalniają procesy starzenia się, pomagają także chorym na reumatoidalne zapalenie stawów.
Kwas omega-3
Dobrymi źródłami kwasów omega-3 są:
- len (tzw. polskie złoto) – olej lniany, siemię lniane,
- ryby morskie zimnych wód dziko żyjące – głównie łososie i makrele,
- owoce morza,
- migdały,
- tofu,
- orzechy włoskie,
- żółtko jaj,
- olej arachidowy,
- olej rzepakowy,
- olej z dzikiej róży,
- olej z pestek dyni,
- warzywa zielone,
- portulaka pospolita (roślina uważana popularnie za chwast),
- organiczne mięso,
- organiczne produkty mleczne,
- suplementy diety (np. suplementy z algami polecane szczególnie weganom),
- inne produkty spożywcze fortyfikowane kwasami tłuszczowymi (np. jajka kur karmionych kwasami omega-3).
Aby zdrowo się odżywiać, należy spożywać takie produkty, aby zachować odpowiednią proporcję kwasów, ale także należy regularnie spożywać ryby i zielone warzywa.
Sabina Sosnowska