gdzie-znajdziemy-kwasy-omega-3-i-omega-6

Kwasy tłuszczowe omega-3 i omega-6 są nienasyconymi kwasami tłuszczowymi, które pełnią ogromną rolę w odżywianiu człowieka: wpływają pozytywnie na pracę serca, mają działanie przeciwnowotworowe, spowalniają procesy starzenia się, pomagają także chorym na reumatoidalne zapalenie stawów.

Kwas omega-3

Dobrymi źródłami kwasów omega-3 są:

  • len (tzw. polskie złoto) – olej lniany, siemię lniane,
  • ryby morskie zimnych wód dziko żyjące – głównie łososie i makrele,
  • owoce morza,
  • migdały,
  • tofu,
  • orzechy włoskie,
  • żółtko jaj,

  • olej arachidowy,
  • olej rzepakowy,
  • olej z dzikiej róży,
  • olej z pestek dyni,
  • warzywa zielone,
  • portulaka pospolita (roślina uważana popularnie za chwast),
  • organiczne mięso,
  • organiczne produkty mleczne,
  • suplementy diety (np. suplementy z algami polecane szczególnie weganom),
  • inne produkty spożywcze fortyfikowane kwasami tłuszczowymi (np. jajka kur karmionych kwasami omega-3).

Aby zdrowo się odżywiać, należy spożywać takie produkty, aby zachować odpowiednią proporcję kwasów, ale także należy regularnie spożywać ryby i zielone warzywa.

Sabina Sosnowska