Czy ty też jesteś wśród 2 milionów Polaków, którzy lubią Ewę Chodakowską na Facebooku? A może bardziej do ciebie przemawia bezglutenowa dieta Lewandowskiej, lub też śledzisz z uwagą wpisy Damiana Parola, personalnego trenera i doktoranta dietetyki, będącego na diecie wegańskiej? Nieważne, kto z nich przemawia do ciebie bardziej, w jednym wszyscy są zgodni: gotowanie na parze to jedna z najzdrowszych metod przygotowywania żywności.
Dlaczego gotowanie na parze jest takie zdrowe?
Choć jedną z wielu zalet gotowania na parze jest łatwość i szybkość przygotowania potrawy, to zdecydowanie największą jest zachowanie walorów odżywczych potrawy. Ponieważ warzywa nie są gotowane w wodzie, witaminy nie zostają wraz z ugotowanym wywarem, który niejednokrotnie po prostu wylewamy, nie myśląc o tym, że wraz z wodą pozbywamy się witamin i mikroelementów. Według badań gotowanie na parze zachowuje aż do 50% więcej składników odżywczych w porównaniu do tradycyjnych metod. Jedna z najszybciej utleniających się witamin, czyli C, utlenia się w aż 70% gotowana w wodzie, podczas gdy na parze tracimy tylko 40%. Być może dla niektórych nadal jest to dużo, jednak przy żadnej obróbce termicznej nie możemy uniknąć strat – posiłki parowane zachowają jednak największe ich bogactwo.
W czasach gdy nasze posiłki często ograniczają się do porannej kawy i kupowanej w pośpiechu drożdżówki w drodze do pracy, gotowanie na parze jest prawdziwym spa dla naszego żołądka. Często brzuch, zmęczony fast foodami, kawą i jedzeniem w pośpiechu buntuje się. Wówczas najlepszym rozwiązaniem jest dieta gotowana, która odżywi i uspokoi nasz żołądek. Pamiętajmy, że w stanach podrażnienia lub kłopotów żołądkowych dieta surowa nie jest najlepszym wyjściem. Posiłek ugotowany jest częściowo poddany obróbce, a więc łatwiej strawny, a dodatkowo ciepły posiłek rozgrzewa i wpływa kojąco na nasz układ trawienny.
Gotowanie na parze jest także szybkie – wystarczy odpowiednie urządzenie, wstępna obróbka wybranych warzyw, ryby czy mięsa i 20-30 minut. Niedrogo możemy zakupić parowary w sklepie internetowym eMAG.pl – najprostsze modele kosztują już od około 100 zł i będą wystarczające na potrzeby pary lub rodziny 2+2.
Tych zasad przestrzegaj gotując na parze
Choć gotowanie na parze jest banalnie proste nawet dla laika, zebraliśmy dla was kilka rad, które przydadzą się podczas gotowania.
- Zawsze zaczynaj układać jedzenie od potraw, które wymagają najdłuższego gotowania – dlatego na dół wkładaj brązowy ryż lub kasze czy ziemniaki, a na najwyższe piętro delikatne warzywa jak brokuł lub liście szpinaku.
- Układając jedzenie, zwróć uwagę na poziom wydzielanego przez nie aromatu – jeśli na dole położysz rybę, jej zapach przejdzie do góry, do deseru. Pamiętaj o tym przygotowując kilkudaniowy posiłek.
- Ogranicz sól na korzyść przypraw – gotowanie na parze zachowuje aromat i naturalną sól produktów, dlatego musisz ograniczyć jej używanie, co początkowo może być trudne. Pamiętaj, że łatwiej dosolić potrawę na talerzu niż uratować przesoloną.
- Pilnuj, by nie rozgotować jedzenia – cały urok i właściwości produktów na parze tkwi w tym, że mięso i ryby są delikatne i kruche, a warzywa jędrne i nie tracą koloru.
4 sposoby, dzięki którym jedzenie na parze będzie jeszcze smaczniejsze
Przekonaliśmy cię do aspektów zdrowotnych, ale wciąż boisz się o smak potraw gotowanych w parowarze? Mamy dla ciebie nasze 4 najlepsze triki, dzięki którym potrawy na parze są nawet smaczniejsze niż ugotowane tradycyjnie. Koniecznie przetestuj!
- Używaj świeżych ziół – to właśnie one wydobędą smak potrawy i zastąpią ci sól. Żeby uzyskany aromat był jeszcze silniejszy, warto zioła skruszyć poprzez ubijanie tłuczkiem lub posiekanie na drobne kawałki.
- Zamiast wody dolej bulion lub wywar – możesz przygotować rosół i zamrozić go w małych porcjach w pojemniku do kostek lodu. Następnie na godzinę przed gotowaniem wyciągnąć z zamrażarki i rozmrozić.
- Rybę zawijaj w pergamin – owinięta szczelnie ziołami i zawinięta w pergaminową kieszonkę, będzie się dusiła we własnym sosie, co nada jej zupełnie nowej głębi smaku.
- Stosuj marynaty – to najlepszy sposób by znane warzywo czy mięso nabrało zupełnie nowego smaku. Pozostawienie ich w marynacie na kilka godzin przed gotowaniem sprawi też, że produkt skruszeje i szybciej się ugotuje. Polecamy dodawać do marynaty różne zioła, a także odrobinę sosu sojowego. Ciekawym eksperymentem jest też wykorzystanie wędzonej papryki w proszku.
Tekst partnera