Histamina bierze udział w regulowaniu różnych funkcji organizmu, jak wydzielanie kwasu żołądkowego, wzrost komórek, rytm snu i czuwania, a nawet uczenie się i zapamiętywanie. Niestety, ostatnio odkryto, że to właśnie histamina odgrywa najważniejszą rolę w reakcjach alergicznych!
Aktywnie wytwarzana w naszych organizmach, może powodować zaczerwienie skóry, pokrzywkę i świąd, z bąblami na skórze, obrzęk błon śluzowych, trudności w oddychaniu i obniżenie ciśnienia tętniczego.
Histamina jest także odporna na działanie niskiej i wysokiej temperatury (termostabilna), co oznacza, że ani pieczenie, gotowanie ani mikrofalówka czy zamrażanie nie niszczy jej w pożywieniu. W chorobach alergicznych jest jednak najistotniejszym mediatorem – w przypadku kataru siennego i astmy oskrzelowej, wywołuje pokrzywkę i odgrywa ważną rolę w nietolerancji na leki.
Bardziej od histaminy groźne są braki mechanizmów zdolnych ją rozłożyć w naszym organizmie – u ludzi zdrowych jest poziom jest stabilny, a nadmiar rozkładany jest w jelicie cienkim.
Jej nadmiar powoduje nie tylko reakcję uczuleniową, ale może stać za innymi objawami:
- migrenowe bóle głowy
- wodnisty katar i zatkany nos
- zaburzenia rytmu serca i poważne problemy serca
- dolegliwości żołądkowe i jelitowe, biegunki
- obrzęk powiek
- bóle na początku krwawienia miesiączkowego
- w przypadku wstrząsu anafilaktycznego może doprowadzić do śmierci.
www.mojealergie.pl