Imbir lekarski jest jedną z najstarszych roślin leczniczych i przyprawowych. Użytkowany jest od kilku tysiącleci.
Afrodyzjak
Imbir jest znanym od ponad trzech tysięcy lat afrodyzjakiem. Spożywany w różnej postaci wzmaga erekcję. Słynie z tego, że wzmacnia percepcję wrażeń seksualnych u obojga płci.
Marynowanie i konserwowanie
Imbir konserwuje się w celu uzyskania najlepszego smaku miękkich i niedojrzałych młodych kłączy. Zalewę sporządza się na bazie cukru buraczanego lub trzcinowego. W Japonii konserwuje się odmiany różowego i czerwonego imbiru w formie cienkich plastrów. Marynowany i konserwowany imbir stanowi dodatek do sushi i kanapek.
Imbir, choć w wciąż tak mało znany w Polsce, na pewno jest godny uwagi i wypróbowania ze względu na swoje szczególne właściwości. Ma tak wiele postaci i tak szerokie zastosowanie, że każda z nas może wybrać coś dla siebie z jego bogatej oferty. Polecam.
Mira Starobrzańska