Choć korzeń imbiru nie wygląda zbyt atrakcyjnie, stanowi nieocenioną przyprawę oraz środek o działaniu prozdrowotnym. Ta wyjątkowa roślina szczególną popularnością cieszy się w Azji. Trudno wyobrazić sobie kuchnię indyjską czy chińską pozbawioną imbiru. Jego starty korzeń dodaje się do herbaty, tak powstały napar wzmacnia odporność, toteż warto pić go w szczycie zachorowań na grypę. Imbir poleca się też kobietom, które skarżą się na mdłości. Tabletki z ekstraktem z tej dobroczynnej rośliny okazały się pomocne w łagodzeniu objawów choroby lokomocyjnej. Natomiast plastry korzenia imbiru od lat stosowane są jako środek łagodzący bóle menstruacyjne.
Do niedawna imbir był dla Polaków przyprawą dość egzotyczną, po którą sięgało się w okresie przedświątecznym w celu przygotowania pierników. Dużym zainteresowaniem cieszyło się też piwo smakowe z dodatkiem imbiru. Jeśli Polacy sięgali po tę przyprawę korzenną, to na ogół po jej sproszkowaną wersję. Do niedawna świeży korzeń imbiru był dość drogim towarem. Na szczęście czasy zmieniły się i dziś możemy go bez trudu kupić na targowisku, a nawet w osiedlowym warzywniaku. Polacy coraz chętniej dodają starty korzeń imbiru do flaków i domowych pasztetów.
Intensywna woń imbiru
Jak pachnie imbir? Okazuje się, że jego woń należy do niezwykle intensywnych. Jest to świeży, delikatnie słodki zapach z wyczuwalną nutą drzewną. Imbir swój charakterystyczny aromat zawdzięcza związkowi o tajemniczej nazwie zingiberol.
Naturalne sposoby na problemy trawienne
Imbir wykazuje szereg właściwości prozdrowotnych, swoje szerokie spektrum działania zawdzięcza substancjom organicznym zawartym w korzeniu. Olejek wyizolowany z tej części rośli wpływa korzystnie na procesy trawienne, stymuluje bowiem wydzielanie śliny i soku żołądkowego. Herbatkę z imbiru można też podawać małym dzieciom, które odczuwają dyskomfort z powodu wzdęcia.
Jak zapobiec zakrzepicy żył?
Jeśli przyjmujesz doustne środki antykoncepcyjne lub stwierdzono u ciebie podwyższony poziom cholesterolu, imbir stanowi dla ciebie idealne rozwiązanie. Zapobiega bowiem agregacji płytek krwi, czyli procesowi prowadzącemu do powstawania zagrażających życiu zakrzepów.
Imbir łagodzi objawy PMS
Zespół napięcia przedmiesiączkowego, w skrócie PMS, to zmora milionów kobiet na całym świecie. Gdy zbliża się menstruacja, wiele pań odnotowuje pogorszenie samopoczucia. Pojawiają się bóle migrenowe, ogólne rozdrażnienie, problemy z koncentracją itp. Jeśli i ciebie nie oszczędza PMS, zacznij dodawać imbir do przygotowywanych potraw najlepiej już na początku drugiej połowy cyklu.
Naturalne sposoby na chorobę lokomocyjną
Imbir to także sprzymierzeniec osób borykających się z chorobą lokomocyjną oraz chorych na raka, którzy borykają się z mdłościami i spadkiem apetytu. Substancje zawarte w tej przyprawie korzennej przeciwdziałają bowiem wymiotom i sprawiają, że odzyskujemy zainteresowanie jedzeniem.
Jak złagodzić migrenę?
Jeśli borykasz się z migreną, pamiętaj, aby mieć zawsze w kuchni korzeń imbiru. Gdy pojawią się pierwsze objawy, warto napić się herbaty z imbirem, ponieważ działa on przeciwwymiotnie i pozwala złagodzić atak. Z imbirem nie powinny rozstawać się także osoby, którym zależy na zdrowym i pięknym uśmiechu. Ta przyprawa korzenna zwalcza bowiem bakterie odpowiedzialne za próchnicę. To właśnie tę aktywność przeciwbakteryjną imbiru wykorzystuje się w domowych sposobach na przeziębienie. Napar z 2 łyżeczek sproszkowanego imbiru bowiem świetnie sprawdza się w płukaniu zainfekowanego gardła.
Jak poprawić koncentrację?
Naukowcy wykazali też, że imbir zwiększa ukrwienie mózgu, co korzystnie wpływa na naszą koncentrację i zdolność do przyswajania nowych wiadomości. Jeśli zatem przygotowujesz się do ważnego egzaminu i masz problem z zapamiętywaniem informacji, dodaj trochę sproszkowanego imbiru do herbaty.
Imbir naturalnym afrodyzjakiem
Nie każdy o tym wie, ale imbir wymienia się wśród afrodyzjaków, a wszystko to zasługa jego właściwości rozgrzewających. Zapewne zauważyłaś, że po wypiciu piwa z imbirem twoje ciało ogarnia przyjemne ciepło. Imbir stymuluje też organy płciowe, dzięki czemu obserwujemy wzrost libido i nabieramy ochoty na seks. Z właściwości rozgrzewających imbiru korzysta też przemysł kosmetyczny, który dodaje go do kosmetyków modelujących sylwetkę.
Choć imbir mógłby wydawać się istnym źródłem zdrowia, nie każdy może go spożywać. Wśród osób, które powinny unikać tej przyprawy korzennej wymienia się kobiety w ciąży, matki karmiące piersią, chorych na wrzody żołądka i chorobę Leśniowskiego-Crohna. Imbir jest bowiem stosunkowo ostrą przyprawą, która może podrażniać wrażliwy przewód pokarmowy.
Nina Kotowska