Jagoda kamczacka i jej właściwości prozdrowotne

Jagoda kamczacka (haskap) od lat cieszy się zainteresowaniem medycyny ludowej w Chinach, północnej Rosji i Japonii. Nic dziwnego, ten niepozorny owoc zawiera moc dobroczynnych składników, które pozytywnie oddziałują na zdrowie. Choć naturalnym środowiskiem, w którym uprawia się wiciokrzew kamczacki, jest obszar Azji północno-wschodniej, to roślina ta rośnie również w Polsce.  Z roku na rok cieszy się coraz większą popularnością. Jakie właściwości prozdrowotne wykazuje jagoda kamczacka?

Wykorzystanie jagody kamczackiej w medycynie ludowej

Jagoda kamczacka znalazła szerokie zastosowanie w medycynie ludowej. Zauważono, iż ten niepozorny owoc przyczynia się do obniżenia ciśnienia tętniczego, co z kolei zmniejsza ryzyko zawału serca.  Właściwości obniżające ciśnienie okazały się także przydatne przy spowalnianiu rozwoju jaskry. Jagoda kamczacka bywa też wykorzystywana przy leczeniu malarii, schorzeń układu pokarmowego i infekcji bakteryjnych.

Wykorzystanie jagody kamczackiej w medycynie ludowejJagoda kamczacka – bogate źródło witaminy C

Witamina C wpływa korzystnie na naszą odporność, ponadto stymuluje syntezę kolagenu, białka strukturalnego skóry i zwalcza wolne rodniki odpowiedzialne za procesy starzenia się. Gdy chcemy zaspokoić zapotrzebowanie organizmu na kwas askorbinowy, najczęściej sięgam po cytrusy – pomarańcze i cytryny. Warto jednak pamiętać o tym, że tego typu owoce często są obficie spryskiwane różnymi środkami ochrony roślin, które przyczyniają się do zwiększenia ich trwałości podczas transportu. Na szczęście inne owoce, w tym jagoda kamczacka, także zawierają witaminę C w dużych ilościach.  W 100 g świeżej masy tych owoców znajdziemy od 30,5 do 186,6 mg kwasu askorbinowego.  Dla porównania w świeżej masie pomarańczy otrzymujemy 54 mg witaminy C.

Antocyjany z jagody kamczackiej to silne antyoksydanty

Jagoda kamczacka ma piękny, fioletowy odcień, który nie tylko cieszy oko, ale też dobroczynnie wpływa na funkcjonowanie organizmu. Barwniki odpowiedzialne za efektowne zabarwienie to antocyjany, związki zaliczane do silnych antyoksydantów.  Jagoda kamczacka posiada bogaty profil polifenolowy, który wykazuje 4 razy silniejsze działanie przeciwutleniające niż witamina C. Właściwości antyoksydacyjne zawdzięczamy takim związkom jak: antocyjany, kwas chlorogenowy, luteoina, kwercetyna, katechiny i irydioidy. Te ostatnie zostały odkryte stosunkowo niedawno. Jagoda kamczacka zaliczana jest do superfood. Pod tym terminem kryje się bardzo zdrowa, nieprzetwarzana, niskokaloryczna żywność o naturalnym pochodzeniu, która stanowi bogate źródło witamin, minerałów i innych substancji pozytywnie oddziałujących na funkcjonowanie naszego organizmu.

Jagoda kamczacka zmniejsza ryzyko cukrzycy i chorób układu krążenia Jagoda kamczacka zmniejsza ryzyko cukrzycy i chorób układu krążenia

Instytut Rozrodu Zwierząt i Badań Żywności, który wchodzi w skład Polskiej Akademii Nauk i posiada oddział w Olsztynie, przeprowadził badanie na szczurach. Zwierzętom tym podawano produkty charakteryzujące się wysoką zawartością cukru. Część szczurów oprócz  nich miała podawany ekstrakt z jagody kamczackiej, pozostałe zaś nie otrzymywały go. Zwierzęta, które oprócz posiłków bogatych w cukry proste zażywały ekstrakt z jagody kamczackiej (dawka 327 mg antocyjanów/g masy ciała), utrzymywały stężenie glukozy i lipidów we krwi na normalnym poziomie. Natomiast gryzonie, którym nie podano prewencyjnie ekstraktu z jagody kamczackiej bogatego w przeciwutleniacze, cierpiały na hiperlipidemię, hiperinsulinemię, oporność na insulinę i upośledzoną tolerancję glukozy. Wyniki badań pozwoliły naukowcom wyciągnąć wniosek, iż jagoda kamczacka ze względu na bogaty profil polifenolowy zmniejsza zaburzenia metabolizmu glukozy oraz lipidów.

Naturalna ochrona przed promieniami UV

Skoro jagoda kamczacka zawiera sporo antyoksydantów, czyli substancji odpowiedzialnych za zwalczanie wolnych rodników, reaktywnych cząstek, które mogą uszkadzać biomolekuły obecne w komórkach, przyspieszając procesy starzenia się, postanowiono sprawdzić, czy chroni ona również przed promieniami słonecznymi. Jak wiadomo, promieniowanie UVA i UVB niekorzystnie oddziałuje na naszą skórę. Podczas ekspozycji skóry na słońce, powstaje nie tylko witamina D, która jest potrzebna naszemu organizmowi, ale też wolne rodniki. Te reaktywne cząstki nie tylko przyspieszają proces starzenia się, powodując powstawanie nieestetycznych zmarszczek, ale też mogą prowadzić do mutacji w obrębie DNA i powstania zmian nowotworowych, w tym czerniaka.  Naukowcy postanowili sprawdzić, czy jagoda kamczacka, która posiada bogaty profil polifenolowy, chroni przed promieniami UV. W tym celu przeprowadzono eksperyment in vitro z użyciem hodowli ludzkich keratynocytów (komórek skóry). Poddawano je działaniu promieni UVA i UVB. Do części hodowli wprowadzono ekstrakt z jagody kamczackiej. Wyniki badań okazały się obiecujące.  Zaobserwowano bowiem ograniczenie utlenienia lipidów oraz uszkodzeń DNA.  Czescy naukowcy powtórzyli ten eksperyment z udziałem bezwłosych myszy. Gryzoniom podawano 10-procentowy ekstrakt z jagody kamczackiej.  Zapewnił on częściową ochronę przed promieniowaniem UVB.

Nutraceutyki z jagodą kamczacką

Nutraceutyki to produkty spożywcze, które łączą w sobie wartości odżywcze z właściwościami charakterystycznymi dla preparatów farmaceutycznych.  Uchodzą za żywność przyszłości, ponieważ dostarczają bioaktywnych substancji w wyższych dawkach niż tradycyjna żywność. Na rynku można też spotkać nutraceutyki z jagodą kamczacką takie jak BIOHASKAP®. Są one produkowane z owoców pochodzących z polskich, ekologicznych upraw. Małgorzata Jaszyk, która z wykształcenia jest lekarzem, postanowiła wspomóc zdrowie ludzi, zakładając na Kujawach plantację jagody kamczackiej. W uprawie nie wykorzystuje pestycydów ani  chemicznych środków ochrony roślin. Plantacja jest w ostatnich latach szczególnie narażona na atak gryzoni, stanowią one jednak pożywienie dla myszołowów, które w naturalny sposób regulują ilość szkodników. BIOHASKAP® oferuje dwa nutraceutyki, które zasługują na uwagę – Ekologiczny sok z jagody kamczackiej oraz Proszek z ekologicznej jagody kamczackiej.  W związku z tym, iż sok jest tłoczony na zimno, zachowuje mnóstwo cennych związków o właściwościach prozdrowotnych.  Antocyjany wykazują wysoką wrażliwość na działanie wysokiej temperatury, dlatego jagody suszy się w sposób niezwykle delikatny, aby nie uszkodzić tych cennych substancji przeciwutleniających.  W ten sposób otrzymujemy proszek, który możemy dodawać do jogurtu czy musli.

Nutraceutyki z jagodą kamczacką

Jak często pić sok z jagody kamczackiej?

Najlepsza jest systematyczność, wypijanie 50 ml dziennie tego produktu jest ze wszech miar wskazane.  Produkt najlepiej spożywać na czczo, gdyż wówczas przynosi najlepsze rezultaty.  Ekologiczny sok z jagody kamczackiej  należy pić w niewielkich ilościach, ale stale. Ten marki BIOHASKAP® został doceniony za smak i jakość przez Klientów otrzymując nagrodę Odkrycie Roku 2020.

Do czego stosować proszek z jagody kamczackiej?

Ekologiczny proszek z jagody kamczackiej BIOHASKAP® dzięki delikatnej metodzie suszenia zachowuje substancje aktywne, w tym polifenole, do których zaliczamy antocyjany o właściwościach antyoksydacyjnych. Oddziałuje korzystnie na nasz organizm, zawiera skoncentrowaną dawkę antocyjanów. Ekologiczny proszek z jagody kamczackiej BIOHASKAP® możemy dodawać do musli, jogurtu, sałatki owocowej, czyli dań podawanych na zimno. Nie łączymy go z ciepłymi posiłkami, ponieważ antocyjany są bardzo wrażliwe na temperaturę i łatwo mogą ulec uszkodzeniu.

Do czego stosować proszek z jagody kamczackiej

Dlaczego warto stawiać na sok i proszek z jagody kamczackiej z rolnictwa ekologicznego?

Produkty BIOHASKAP® posiadają certyfikat, który poświadcza, iż mamy do czynienia z produktami spełniającymi wymogi rolnictwa ekologicznego UE.  Warto wybierać tego typu żywność, ponieważ jest ona wolna od pestycydów i chemicznych środków ochrony roślin, które mogą szkodzić naszemu organizmowi, w tym zaburzać pracę gospodarki hormonalnej.  Wszystkie produkty BIOHASKAP® są tak pakowane do wysyłki, aby zabezpieczyć je przed stłuczeniem, a zarazem wykorzystać materiały wypełniające ulegające biodegradacji. Z kodem MENOPAUZA możesz skorzystać z 10-procentowego rabatu przy zamówieniach o wartości co najmniej 90 zł w sklepie internetowym https://shop.biohaskap.com/pl/

 

Bibliografia

  1. Jurgoński A, Juśkiewicz J, Zduńczyk Z. An anthocyanin-rich extract from Kamchatka honeysuckle increases enzymatic activity within the gut and ameliorates abnormal lipid and glucose metabolism in rats. Nutrition 2013 https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/23422536
  2. Kula M., Krauze-Baranowska M., Jagoda kamczacka (Lonicera caerulea L.) – aktualny stan badań fitochemicznych i aktywności biologicznej, Postępy Fitoterapii 2016, nr 2
  3. Rajnochová Svobodová A, Galandáková A i wsp. Effects of oral administration of Lonicera caerulea berries on UVB-induced damage in SKH-1 mice. A pilot study. Photochem Photobiol Sci 2013, https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/23896761
  4. Sozański T et al., Iridoid–loganic acid versus anthocyanins from the Cornus mas fruits (cornelian cherry): Common and different effects on diet-induced atherosclerosis, PPARs expression and inflammation, Atherosclerosis., 254 (2016), s. 151-160.
  5. Szajdek A. et al, Bioactive Compounds and Health-Promoting Properties of Berry Fruits: A Review Plant Foods Hum Nutr (2008) 63:147–156 DOI 10.1007/s11130-008-0097-5