Co roku z niecierpliwością wypatrujemy wiosny, a wraz z nią wyższych temperatur i promieni słonecznych. Paradoksalnie, gdy ta znajduje się coraz bliżej, a dni stają się dłuższe, odczuwamy narastające zmęczenie. Czasem spadek energii jest tak duży, iż nie potrafimy normalnie funkcjonować. Czujemy, że najchętniej spędzilibyśmy w łóżku cały najbliższy tydzień. Poczucie osłabienia i spadek energii nie są niczym niezwykłym. Naukowcy zgodnie podkreślają, iż mamy tutaj do czynienia ze skutkami przesilenia wiosennego. Niestety, spadek sił witalnych często osłabia układ immunologiczny i zwiększa ryzyko infekcji. W naszym artykule podpowiadamy, jak naturalne soki wzmacniają odporność.
Spis treści:
- Skąd się bierze wiosenne przesilenie?
- Co powoduje spadek odporności wczesną wiosną?
- Dlaczego witaminę D należy dostarczać z zewnątrz?
- Poznaj naturalne źródła witaminy C
- Jak wzmocnić odporność wczesną wiosną?
- Jak naturalne soki wzmacniają odporność?
- Co wyróżnia naturalne soki owocowe oferowane przez Polską Różę?
- Dlaczego warto postawić na naturalny syrop malinowy Polskiej Róży?
- Ekologiczny sok z dzikiej róży, w którym bada się zawartość witaminy C po pasteryzacji
Skąd się bierze wiosenne przesilenie?
Wiosenne przesilenie stanowi zjawisko, z którym boryka się wielu Polaków. Gdy dni stają się coraz krótsze i chłodniejsze, nasz organizm przechodzi w stan stagnacji. Im bliżej wiosny, tym więcej rzeczy chcielibyśmy zrobić, ponieważ większa ilość słońca działa korzystnie na naszą psychikę. Bardzo często jednak nasze ciało odmawia posłuszeństwa i nie chce z nami współpracować. Potrzebuje ono czasu na rozruch po zimowej stagnacji. Musimy pogodzić się z tą sytuacją i zaakceptować fakt, że przedwiośnie i wczesna wiosna to czas, kiedy mamy mniej sił witalnych. W pracy możemy obserwować spadek własnej wydajności, natomiast po powrocie z biura nierzadko brakuje nam energii niezbędnej do wykonania podstawowych czynności. W miarę możliwości należy znaleźć więcej czasu na wypoczynek. Jeśli czujesz się zmęczona już o 19 i ogarnia cię senność, może warto wcześniej się położyć? Długi sen może wspomóc nas w regeneracji i naładować wewnętrzne akumulatory.
Fotografia: polskarozasklep.pl
Co powoduje spadek odporności wczesną wiosną?
Niewątpliwie przesilenie wiosenne ma również związek z naszą dietą. W okresie jesienno-zimowym mamy ograniczony dostęp do świeżych owoców i warzyw, co z kolei może prowadzić do niedoboru określonych substancji odżywczych. Nasz układ immunologiczny na co dzień chroni nas przed wieloma mikroorganizmami chorobotwórczymi, z którymi mamy styczność. Choć nie zdajemy sobie z tego sprawy, każdego dnia napotykamy w swoim otoczeniu na liczne patogeny. Zazwyczaj jednak nasi wewnętrzni strażnicy, czyli komórki systemu odpornościowego, doskonale dają sobie radę i przeciwdziałają infekcji. Czasem jednak układ immunologiczny szwankuje, przez co dochodzi do zakażenia, a my chorujemy i czujemy się nie najlepiej. Taka sytuacja ma miejsce m.in. w przypadku niedoboru substancji odżywczych. Aby pokryć zapotrzebowanie na wszystkie niezbędne składniki, powinniśmy postawić na zróżnicowaną i zbilansowaną dietę. Niestety, często nasze menu charakteryzuje się powtarzalnością.
Fotografia: polskarozasklep.pl
Dlaczego witaminę D należy dostarczać z zewnątrz?
Wykazano, iż na naszą odporność dobroczynnie wpływają niektóre składniki odżywcze, w tym witaminy C i D oraz cynk. Nasz organizm sam wytwarza witaminę D w skórze pod wpływem promieni UV, niestety, synteza zachodzi tylko od połowy kwietnia do połowy września. W pozostałym okresie musimy dostarczyć ją z zewnątrz, sięgając po produkty spożywcze zasobne w cholekalcyferol, do których zaliczamy m.in. tłuste ryby morskie i jajka. Czasem wyniki badań laboratoryjnych wskazują na konieczność suplementacji witaminy D.
Poznaj naturalne źródła witaminy C
Na szczęście witamina C jest znacznie bardziej rozpowszechniona niż witamina D. Udowodniono, iż kwas askorbinowy wspiera układ immunologiczny, zapewniając prawidłowe funkcjonowanie komórkom odpowiedzialnym za odporność nabytą i wrodzoną. Witaminę C znajdziemy w wielu owocach i warzywach. Wysoką zawartością kwasu askorbinowego mogą pochwalić się:
- aronie;
- porzeczki;
- maliny;
- owoce cytrusowe, do których zaliczamy mandarynki, pomarańcze, grejpfruty i cytryny;
- owoce dzikiej róży;
- jagody;
- truskawki;
- warzywa takie jak brokuły, kalafior, brukselka i papryka.
Fotografia: polskarozasklep.pl
Jak wzmocnić odporność wczesną wiosną?
Aby nie dopadł nas spadek odporności, a układ immunologiczny skutecznie chronił przed mikroorganizmami potencjalnie chorobotwórczymi, powinniśmy postawić na regularną aktywność fizyczną na świeżym powietrzu i zbilansowaną dietę. W tej nie może zabraknąć produktów zasobnych w witaminy C i D, kwasy omega-3, cynk oraz probiotyki (żywe szczepy dobrych bakterii kwasu mlekowego). W związku z tym, iż jesienią, zimą oraz wczesną wiosną mamy ograniczony dostęp do świeżych owoców i warzyw, należy sięgnąć po naturalne soki wzmacniające odporność.
Jak naturalne soki wzmacniają odporność?
Wbrew obiegowej opinii, naturalne soki korzystnie oddziałują na nasz organizm. Należy jednak zadbać o to, aby sięgać po wyroby wysokiej jakości, które zostały wyprodukowane z wykorzystaniem najlepszych technologii zapewniających wysoką zawartość dobroczynnych składników. Polska Róża to rodzima firma z kilkudziesięcioletnią tradycją, która została założona w 1979 roku. Jej twórca, inżynier Ernest Michalski, dostrzegł ogromny potencjał, jaki drzemie w owocach róży odmiany Rosa rugosa. Ta roślina naturalnie rośnie w Polsce i stanowi bogate źródło witaminy C, która bardzo dobrze przyswaja się w ludzkim organizmie. Polska Róża wytwarza sok z owoców róży, które pozyskuje z ekologicznych gospodarstw rolnych. Jego regularnie spożywanie korzystnie wpływa na organizm. Ekologiczny sok z owoców róży oferowany przez Polską Różę wspiera odporność dzięki wysokiej zawartości witaminy C, która też uczestniczy w syntezie kolagenu – białka, które wchodzi w skład skóry, włosów, paznokci, stawów, mięśni i naczyń krwionośnych. Ponadto wcześniej wspomniany produkt wspomaga organizm w okresie wiosennego przesilenia, łagodząc uczucie zmęczenia i poprawiając ogólne samopoczucie.
Fotografia: polskarozasklep.pl
Co wyróżnia naturalne soki owocowe oferowane przez Polską Różę?
Naturalne soki wzmacniające odporność, jakie oferuje Polska Róża, powstają przy wykorzystaniu tradycyjnych receptur. Nasza rodzima marka stawia na produkty ekologiczne, dlatego nie dodaje do swoich wyrobów sztucznych barwników, słodzików czy konserwantów. Soki dostępne na rynku różnią się technologią produkcji, co przekłada się na ich zawartość substancji odżywczych i antyoksydantów. Polska Róża stawia na bezpośrednie tłoczenie. Owoce z ekologicznych gospodarstw rolnych są najpierw myte, a następnie wyciska się z nich sok, wykorzystując do tego celu proces tłoczenia. Pozwala to zachować wysoką zawartość dobroczynnych składników. Soki ekologiczne oferowane przez Polską Różę różnią się tym od tradycyjnych soków, jakie przygotowywały nasze babcie, że do ich produkcji wykorzystano proces pasteryzacji. Dzięki temu rozwiązaniu charakteryzuje się on przedłużonym terminem przydatności do spożycia. Niemniej po otwarciu wyrobu należy go umieścić w lodówce i spożyć jak najszybciej.
Dlaczego warto postawić na naturalny syrop malinowy Polskiej Róży?
Polska Róża stawia nie tylko na ekologiczne soki owocowe, ale też naturalne syropy owocowe czy konfitury. Powstają one z wykorzystaniem tradycyjnych receptur. Ekologiczny syrop malinowy, jaki znajdziemy w ofercie Polskiej Róży, charakteryzuje się wysoką zawartością witaminy C, która korzystnie wpływa na odporność i syntezę kolagenu. Naturalne syropy owocowe są słodzone cukrem, ten jednak dodaje się w rozsądnych ilościach po to, aby wydobyć smak owoców i w naturalny sposób zabezpieczyć wyrób przed namnażaniem mikroorganizmów potencjalnie chorobotwórczych. Dzięki temu tradycyjnemu rozwiązaniu, z którego korzystały nasze babcie, wyrób finalny jest wolny od konserwantów. Naturalny syrop malinowy z oferty Polskiej Róży stanowi doskonały dodatek do herbaty i zwykłej wody. W jego składzie znajdziemy prawdziwy sok z malin, który uzyskano wskutek bezpośredniego tłoczenia z owoców. Naturalne syropy owocowe Polskiej Róży są dostępne również w wersji niskosłodzonej.
Fotografia: polskarozasklep.pl
Ekologiczny sok z dzikiej róży, w którym bada się zawartość witaminy C po pasteryzacji
Polska Róża jest jednym z nielicznych producentów, którzy w celu zapewnienia konsumentom produktów najwyższej jakości, badają zawartość witaminy C w swoich sokach po poddaniu ich procesowi pasteryzacji. Uzyskana wartość jest podawana na etykiecie dołączonej do opakowania i wynosi 450 mg w 100 ml wyrobu finalnego. Naturalny sok z owoców róży charakteryzuje się wysoką przyswajalnością witaminy C. Jest to możliwe dzięki obecności innych substancji pochodzących z surowca. Polska Róża posiada własną plantację róży ekologicznej. Ponadto współpracuje ona z paroma lokalnymi rolnikami, którzy z myślą o niej założyli plantacje i współpracują z nią na wyłączność.
Fotografia: polskarozasklep.pl