Lekarze biją na alarm. Coraz więcej osób ma podwyższony poziom cholesterolu. Szacuje się, że co piąty Polak wcześniej czy później zachoruje na miażdżycę. Czy można temu zapobiec?
Dieta antymiażdżycowa
W naszym menu nie powinno zabraknąć takich artykułów spożywczych jak:
- jabłka – zawarte w nich przeciwutleniacze flawonoidy zapobiegają tworzeniu się zakrzepów krwi, regenerują ściany naczyń krwionośnych i nie pozwalają na to, aby blaszki miażdżycowe przyklejały się do naczyń,
- płatki owsiane – zawierają dużo błonnika, który świetnie obniża poziom cholesterolu,
- rośliny strączkowe, m.in. fasolę – są one bogatym źródłem błonnika i znakomicie obniżają poziom złego cholesterolu,
- oliwa z oliwek – najlepiej tłoczona na zimno, zawiera jednonienasycone kwasy tłuszczowe, które najbardziej obniżają poziom złego cholesterolu,
- olej rzepakowy z małą zawartością kwasu erukowego – podobnie jak oliwa z oliwek zawiera jednonienasycone kwasy tłuszczowe doskonale obniża poziom złego cholesterolu,
- sok z winogron – jest bogaty we flawonoidy i antyoksydanty, świetnie obniża poziom cholesterolu LDL, a jednocześnie zwiększa poziom cholesterolu HDL,
- orzechy – spożycie już 50 g orzechów dziennie pozwala na obniżenie poziomu LDL o 5%,
- migdały – obniżają poziom złego cholesterolu, zawierają także argininę, która zapobiega zmianom miażdżycowym,
- awokado – zawiera jednonienasycone kwasy tłuszczowe, pomocne w walce z cholesterolem,
- zielona herbata – redukuje poziom złego cholesterolu,
- siemię lniane – zawiera włókna rozpuszczalne, które obniżają poziom LDL, zawiera też kwas linolenowy, który działa tak jak kwasy omega-3,
Warto regularnie sprawdzać poziom swojego cholesterolu. Wyniki badań należy skonsultować z lekarzem. Tylko specjalista może je prawidłowo zinterpretować. Jeśli lekarz uzna, że poziom cholesterol znacznie przekracza normy, przepisze stosowne leki.
Sabina Sosnowska