Jak poprawić perystaltykę jelit

Wiele osób skarży się na dolegliwości ze strony przewodu pokarmowego. Zaparcia, problemy trawienne, wzdęcia itp. mają związek z niewłaściwą dietą. Gdy w naszym menu brakuje błonnika, a mikroflora jelit ma niewłaściwy skład, pojawiają się dolegliwości gastryczne. Jak poprawić perystaltykę jelit?

Dlaczego nasza dieta powinna być bogata w błonnik?

Błonnik to substancja pochodzenia roślinnego, która w naszym przewodzie pokarmowym nie ulega procesowi trawienia. Nie oznacza to jednak, że jest zbędna. Jej obecność w naszym menu zapewnia prawidłową perystaltykę jelit. Treści pokarmowe są stosunkowo szybko przesuwane przez przewód pokarmowy, co zapobiega zaparciom. Ponadto dieta bogata w błonnik pomaga utrzymać prawidłowe stężenie cholesterolu oraz cukru we krwi.

Mikroflora jelitowa a dolegliwości gastryczne

Wiele problemów zdrowotnych wynika z niewłaściwych stosunków mikrobiologicznych w obrębie jelit. U osób, których przewód pokarmowy zasiedlają głównie pożyteczne bakterie kwasu mlekowego, dużo rzadziej dochodzi do zatruć i infekcji. Ponadto cieszą się one sprawnie funkcjonującym przewodem pokarmowym. Osoby te nie doświadczają też wzdęć i wielu nieprzyjemnych dolegliwości.  Wydalanie stolca i jego formowanie przebiega prawidłowo. Niestety, w wyniku antybiotykoterapii oraz spożywania niewielkich ilości mlecznych produktów fermentowanych stosunki mikrobiologiczne często ulegają zaburzeniu. Naturalna bariera ochronna organizmu zostaje tym samym przerwana. Jeśli w jelitach zmniejsza się ilość pożytecznych bakterii kwasu mlekowego, namnażają się mikroorganizmy potencjalnie chorobotwórcze, w tym bakterie Escherichia coli oraz drożdże z rodzaju Candida. W rezultacie pojawiają się dysfunkcje i nieprawidłowości w funkcjonowaniu przewodu pokarmowego. Osoba dotknięta problemem zaburzeń jakościowo-ilościowych mikroflory jelit częściej zmaga się z biegunką.

Co należy jeść dla zachowania zdrowia jelit?

Aby cieszyć się dobrym zdrowie i właściwą perystaltyką jelit należy dostarczać swojemu organizmowi błonnik, spożywając produkty pełnoziarniste, w tym pieczywo, makarony, kasze i ryż.  Kluczowa jest także konsumpcja mlecznych wyrobów fermentowanych oraz kiszonek warzywnych. Zawierają one żywe szczepy dobrych bakterii kwasu mlekowego, które korzystnie wpływają na funkcjonowanie jelit.

Suplement diety poprawiający perystaltykę jelitSuplement diety Ispagul S + Probiotyk

Niestety, nie zawsze jesteśmy w stanie dostarczyć swojemu organizmowi dostateczne ilości błonnika i dobrych bakterii kwasu mlekowego wraz z dietą.   W związku z tym opracowano suplement diety Ispagul® S + Probiotyk.  Zawiera on łupinę nasienną babki jajowatej oraz zmielone nasiona lnu, które ze względu na zawarty w nich błonnik wspierają prawidłową pracę jelit.  Ponadto suplement diety Ispagul® S + Probiotyk dostarcza organizmowi probiotyk LactoSpore®,  czyli żywe, starannie wyselekcjonowane bakterie kwasu mlekowego, które naturalnie występują w organizmie człowieka. W rezultacie zażywanie wyżej wspomnianego produktu przyczynia się do odbudowy właściwych stosunków jakościowo-ilościowych w mikroflorze jelit.

Unikalny probiotyk LactoSpore®

Probiotyk LactoSpore® zawiera żywe kultury pożytecznych bakterii kwasy mlekowego, w suplemencie diety wykorzystano szczep Lactobacillus coagulans MTCC 5856. Wykazano, iż posiada on zdolność do tworzenia naturalnych form przetrwalnikowych.  Dzięki sporom szczepy probiotyczne znajdujące się w produkcie Ispagul® S + Probiotyk zachowują pełną żywotność bez konieczności ich dodatkowej stabilizacji.  LactoSpore® po dotarciu do jelit, odbudowuje ich naturalną  florę bakteryjną. Ponadto z przeprowadzonych badań klinicznych wynika, iż szczep Lactobacillus coagulans MTCC 5856 wywiera pozytywny wpływ na perystaltykę jelit oraz przyczynia się do obniżenia poziomu cholesterolu we krwi.

Zapomnij o problemach z wypróżnianiem!

Suplement diety Ispagul® S + Probiotyk zawiera też łupiny nasienne babki jajowatej oraz mielone nasiona lnu, które wspierają prawidłową pracę jelit. Obecny w nich błonnik łagodnie oddziałuje na śluzówkę jelit, zapewniając ich właściwą perystaltykę.  Łupiny nasienne babki jajowatej oraz mielone nasiona lnu posiadają zdolność do wiązania cząsteczek wody, dzięki czemu zmiękczają stolec, jednocześnie zwiększając jego objętość.  Za ich sprawą treści pokarmowe w jelitach przesuwają się zdecydowanie szybciej, co ułatwia regularne wypróżnianie. Jednocześnie łupiny nasienne babki jajowatej pomagają utrzymać prawidłowe stężenie cholesterolu we krwi.

Dawkowanie Ispagul® S + Probiotyk

Suplement diety można zażywać w ilości 1-3 porcje proszku dziennie. Najlepiej sięgać po niego rano i wieczorem. Jedna porcja  to 3 g proszku, który odmierzamy dzięki miarce dołączonej do opakowania. Tę ilość mieszamy z ¾ szklanki wody lub soku, po czym pijemy.  Suplement diety Ispagul® S + Probiotyk jest przeznaczony dla osób dorosłych oraz dzieci powyżej 12. roku życia. Więcej informacji na jego temat znajdziesz na stronie internetowej: http://farmapol.pl/produkty/ispagul-s-probiotyk/