Menopauza to naturalny proces zmian w ciele kobiety, który wynika ze stopniowego zaprzestania produkcji hormonów płciowych przez jajniki. Zwykle pociąga on za sobą dosyć nieprzyjemne dolegliwości i może przyczyniać się do zwiększenia masy ciała. Zastanawiasz się, jak powinna wyglądać dieta w menopauzie, aby jej przebieg był łagodny? Z naszego poradnika dowiesz się, jakie produkty warto jeść podczas tego okresu.
W jakie składniki powinna być bogata dieta w menopauzie?
Odpowiednio zbilansowana dieta jest niezwykle ważna w trakcie menopauzy, ponieważ pozwala nie tylko zachować szczupłą sylwetkę, ale także zapobiec wystąpieniu wielu chorób. Jakie składniki odżywcze są niezbędne w diecie w okresie menopauzy?
W tym czasie należy zadbać, aby w jadłospisie znalazły się produkty roślinne bogate w kwas foliowy, potas i fosfor. Warto spożywać artykuły zawierające błonnik i witaminy z grupy B, które wspomagają prawidłowe funkcjonowanie kobiecego ciała. Szczególnie bogata w białko, wapń i cynk fasolka szparagowa może łagodzić objawy menopauzy. Fasolka szparagowa występuje w dwóch odmianach — żółtej i zielonej. Stanowi cenne źródło witamin A, C i K, a także magnezu i żelaza. Ponadto zawiera niewiele kalorii, więc jeśli zastanawiasz się, jak schudnąć podczas menopauzy, to przepis na fasolkę szparagową powinien znaleźć się w Twojej diecie.
Jakie produkty warto włączyć do diety w czasie menopauzy?
Zastanawiasz się, jak powinien wyglądać jadłospis kobiety podczas menopauzy? Pamiętaj, aby jeść jak najwięcej produktów, zawierających fitoestrogeny, które są związkami mającymi działanie podobne do kobiecych estrogenów. Artykuły spożywcze z wysoką zawartością tych składników to m.in.: ciecierzyca, orzeszki ziemne, siemię lniane i ser tofu.
Do diety na menopauzę warto również włączyć niskotłuszczowe produkty mleczne, które są źródłem wapnia i pomagają zapobiegać osteoporozie. Dlatego w czasie przekwitania, niech nie zabraknie w Twoim jadłospisie jogurtów, kefirów czy też mleka.
Dieta w menopauzie powinna być bogata w produkty pełnoziarniste zawierające błonnik, regulujący pracę jelit. Kobiety w tym czasie są szczególnie narażone na zaparcia i utratę kontroli nad prawidłową masą ciała. Ponadto spożycie artykułów pełnoziarnistych może zmniejszyć prawdopodobieństwo wystąpienia chorób układu sercowo-naczyniowego oraz nowotworów. Warto także pamiętać o uwzględnieniu w diecie kwasów tłuszczowych omega-3, które wspomagają prawidłowe funkcjonowanie układu krwionośnego i łagodzą dolegliwości związane z przekwitaniem. Produkty spożywcze zawierające zdrowe tłuszcze to m.in.: ryby morskie (np. tuńczyk, śledź, makrela) i nasiona (np. chia, len).
Czego unikać w diecie podczas menopauzy?
W trakcie menopauzy warto ograniczyć produkty o wysokiej zawartości cukru (słodycze i słodkie napoje), które mogą potęgować uderzenia gorąca, wywoływać zaburzenia snu oraz uszkadzać naczynia krwionośne. Nie należy także jeść zbyt często czerwonego mięsa, produktów wysokoprzetworzonych i słonych. Warto również powstrzymać się od spożywania alkoholu.
Pamiętaj, aby dieta w menopauzie była zrównoważona i bogata w witaminy, które wspomogą regenerację skóry, włosów i paznokci. W ten sposób łatwiej zniesiesz okres przekwitania i znacznie ograniczysz związane z nim nieprzyjemne dolegliwości.