Wśród doskonale nam znanych owoców, niektóre wyróżniają się swoim smakiem i wartościami zdrowotnymi. Jednym z takich darów natury jest słodka figa. Jak rozpoznać dojrzałą figę? Poznaj jej właściwości odżywcze!
Figa dobra na wszystko
Figa jest egzotycznym owocem figowca pospolitego, pochodzącym z takich krajów jak Maroko, Tunezja czy Azerbejdżan. Dziko rośnie nawet w niektórych państwach europejskich. Owocostan w kształcie przypomina nieco gruszkę. Skórzasty woreczek ma bardzo cienki otwór, który skrywa nawet kilkaset owoców. To drobne nasionka, które w zależności od etapu dojrzewania, przybierają określony kolor.
Jak rozpoznać dojrzałą figę?
Na początku dojrzewania, figi maja kolor zielony, wraz z upływem czasu, zmieniają swoją barwę, co jest zależne od danej odmiany. Zwykle owoc przybiera fiołkowo-brunatną barwę. Jego wnętrze z kolei, powinno być czerwone lub złotawe. Dojrzałą figę poznamy po słodkim i soczystym smaku. Jeśli owoc jest mdły, nie nadaje się jeszcze do spożycia. Figi bardzo szybko pleśnieją, dlatego należy przechowywać je w suchym i chłodnym miejscu.
Właściwości odżywcze figi
Dojrzałe owoce są bogactwem wielu składników odżywczych. Figa zawiera dużo wody i cukrów, takich jak glukoza i fruktoza. Oprócz tego, w jej składzie znajdziemy pektyny, białko, witaminy oraz karoten. Świeże owoce dostarczą nam soli mineralnych, takich jak potas, wapń, magnez czy fosfor. Po wysuszeniu owoców, wzrasta w nich ilość naturalnych cukrów oraz innych substancji. Kwas cytrynowy, oksalowy i jabłkowy to także związki organiczne, którymi uraczą nas owoce słodkiej figi.
Ze względu na zawartość błonnika, figi doskonale regulują pracę układu pokarmowego. To naturalny lek, pomagający na zaparcia. Figę wyróżnia także działanie przeciwutleniające i przeciwzapalne. Owoce uchronią nasz organizm przed drobnoustrojami. Potas zawarty w fidze, służy osobom chorym na nadciśnienie. Dodatkowo, owoc obniża poziom cholesterolu we krwi i reguluje funkcjonowanie układu krwionośnego. Owoce przynoszą także wiele korzyści wątrobie. Figi, z powodzeniem mogą być wsparciem w leczeniu hemoroidów, zwyrodnieniu plamki żółtej czy cukrzycy.
Niezwykły smak fig
Figi są nie tylko zdrowe, ale bardzo smaczne. Możemy jeść je na surowo, jako świeże owoce czy suszoną przekąskę. Z powodzeniem wykorzystamy je do przygotowania deserów i wytrawnych dań. Figi wzbogacą smak sałatek, ciast czy dziczyzny. Przygotujemy z nich również pyszne, domowe przetwory. Korzystajmy więc z bogactwa smaku i właściwości odżywczych fig.
Katarzyna Antos