Konsumenci chcą mieć pewność, że kupili naprawdę produkty ekologiczne. Niestety, nie wszystkie artykuły z przedrostkiem BIO rzeczywiście nimi są. Jak je więc rozpoznać?
Wykorzystanie najkorzystniejszych dla środowiska praktych, naturalnych procesów produkcji i naturalnych substancji – na tym między innymi opiera się produkcja ekologiczna. Po czym ją poznamy? Po odpowiednim oznakowaniu!
Oznaczenia i certyfikaty – to bowiem wymóg prawa, dzięki któremu zyskujemy pewność, że dany produkt jest naprawdę proekologiczny, a nie nosi jedynie takiej nazwy.
Oznakowanie BIO produktów
Certyfikat, którym oznaczone są produkty pochodzące z gospodarstwa proekologicznego, oznaczony jest listkiem z gwiazdkami. To wspólnotowe logo rolnictwa ekologicznego. Jest on wiążący dla wszystkich produktów wytwarzanych według ścisłych norm ekologicznych Unii Europejskiej.
Konumenci mają pewność, że znakiem rolnictwa ekologicznego oznaczone są etykiety tylko tych produktów, które pochodzą rzeczywiście od producentów spełniających wymagania unijnych przepisów i posiadają certyfikaty uprawnionych jednostek certyfikujących.
DR