Jeszcze nigdy tyle uwagi nie poświęcaliśmy swojej odporności jak dziś. Podczas pandemii koronawirusa uświadomiliśmy sobie, jak ważne jest prawidłowe funkcjonowanie układu immunologicznego. Odporności nie wykształcimy w jeden dzień, trzeba ją regularnie budować, przestrzegając kilku kluczowych zasad. Jednak jest to praca, która w dłuższej perspektywie przynosi pożądany efekt. Chorujemy zdecydowanie rzadziej, a jeśli już przytrafi się nam jakaś infekcja, to organizm szybko sobie z nią radzi. U nas dowiesz się, jak wspomóc swoją odporność.
Postaw na regularną aktywność fizyczną
Gdy myślimy o odporności, zazwyczaj oczyma wyobraźni widzimy owoce i warzywa. Zdrowa, zróżnicowana dieta jest bardzo ważna, ale niemniej istotną rolę odgrywa regularna aktywność fizyczna. Stymuluje ona nasz system odpornościowy i sprawia, że ten w przypadku zagrożenia doskonale zwalcza patogeny. Możesz wybrać dla siebie dowolną formę aktywności fizycznej. Ważne, abyś naprawdę ją lubiła, ponieważ tylko wówczas stanie się ona stałym elementem twojego życia. Możesz zacząć uprawiać jogging, jeździć na rowerze lub grać w tenisa. Każda forma ruchu jest wskazana dla naszego organizmu.
Przebywaj na świeżym powietrzu
Nawet jeśli będziesz regularnie uczęszczała na siłownię i zdrowo się odżywiała, możesz nie wykształcić odpowiedniej odporności. Kluczową rolę w tym procesie odgrywa bowiem przebywanie na świeżym powietrzu. Gdy spacerujesz po łąkach i lasach, twój organizm ma kontakt z różnymi potencjalnymi alergenami i patogenami. One stymulują system odpornościowy i wykształcają w nim prawidłowe mechanizmy obronne. Kontakt z minimalną ilością bakterii i wirusów zawartych w powietrzu przyczynia się do powstawania w organizmie przeciwciał. Uczy też organizm prawidłowo wykorzystywać mechanizmy odporności nieswoistej. Ponadto przebywając na świeżym powietrzu, zasiedlasz swoje drogi oddechowe dobrymi mikroorganizmami, które będą je chronić przed wniknięciem potencjalnych patogenów.
Nie unikaj kontaktu z roślinami i zwierzętami
Czasem rodzice pragną dla swojego dziecka wszystkiego, co najlepsze, jednak wybierają nieodpowiednie narzędzia. W trosce o dobro maluszka ograniczają jego kontakt z naturą, w tym z psami, kotami i roślinami. Uważają, że dziecko może zarazić się jakąś chorobą. Niestety, nadmierna higienizacja życia codziennego, unikanie kontaktu ze zwierzętami i roślinami prowadzi do upośledzenia funkcjonowania układu odpornościowego. Ten nie umie prawidłowo rozpoznać zagrożenia i nierzadko uruchamia reakcje obronne w stosunku do ciał obcych, które nie stanowią dla organizmu żadnego niebezpieczeństwa. W rezultacie kontakt z pyłkiem trawy prowadzi do reakcji alergicznej, która manifestuje się katarem, zapaleniem spojówek i kaszlem. Aby wykształcić w sobie dobrą odporność, należy mieć kontakt z naturą. Głaskać zwierzęta, zbierać polne kwiaty czy jesienne liście. Wszystko to dobroczynnie wpływa na nasz system odpornościowy.
Zadbaj o swoją mikroflorę
Nie wszystkie bakterie, grzyby i wirusy są złe. Niektóre z nich mogą stanowić naszą naturalną barierę ochronną, która zabezpiecza organizm przed niekontrolowanym namnażaniem patogenów. Nasz przewód pokarmowy nie jest jałowy. Ważne, aby zasiedlały go dobre bakterie kwasu mlekowego, które ograniczają namnażanie potencjalnych patogenów i pomagają w przyswajaniu wielu substancji odżywczych. W celu ukształtowania prawidłowej mikroflory należy włączyć do swojego menu kiszonki oraz mleczne wyroby fermentowane takie jak kefir czy jogurt. Oprócz substancji odżywczych dostarczają naszemu organizmowi dobroczynnych bakterii, które w naturalny sposób wspomagają działanie układu immunologicznego. Osoby, które mają prawidłową mikroflorę, rzadziej zmagają się z biegunkami, infekcjami intymnymi i praktycznie w ogóle nie skarżą się na zaparcia.
Zadbaj o zdrową, zróżnicowaną dietę
Nie można zbudować dobrej odporności, jedząc wyłącznie produkty wysoko przetworzone. Nasze menu powinno być urozmaicone, aby dostarczało wszystkich niezbędnych substancji odżywczych. Musi się w nim znaleźć miejsce na owoce, warzywa, produkty pełnoziarniste, oleje roślinne i nabiał. Im mniej przetworzone produkty spożywcze, tym lepiej. Każda forma obróbki kulinarnej może bowiem prowadzić do zmniejszenia zawartości substancji odżywczych. Surowa marchewka ma więcej witamin i minerałów niż gotowana. Świeże maliny dostarczają więcej witaminy C niż mrożone.
Kiedy warto włączyć suplement diety podnoszący odporność?
Czasem z różnych względów musimy sięgnąć dodatkowo po suplement diety podnoszący odporność. Ma to miejsce m.in. w okresie rekonwalescencji, jesiennego osłabienia itp. Przykładem suplementu diety na odporność jest Imuno. Jest to produkt o unikatowej, bogatej kompozycji składników. Ma on za zadanie podnieść odporność organizmu oraz złagodzić objawy przeziębienia i grypy. Suplement diety Imuno stanowi bogate źródło wysokiej jakości, standaryzowanych ekstraktów roślinnych o udowodnionym działaniu takich jak M-Gard® i Echipower™. Wykazano, iż skutecznie pobudzają one do działania układ immunologiczny i posiadają aktywność przeciwzapalną. Działanie suplementu diety Imuno wzmacniają wysokie dawki witamin C i D oraz cynk. Jest to produkt wegetariański. Jego twórcom przyświecała idea Clean Label, dlatego też nie zawiera on zbędnych substancji takich jak sztuczne barwniki, przeciwzbrylacze czy wypełniacze.
Suplement diety Imuno swoje działanie immunostymulujące zawdzięcza Echipower™, pod którym kryje się wysuszony sok z ziela jeżówki purpurowej. W naturalny sposób stymuluje odporność organizmu osłabionego przez patogeny, stres oraz niekorzystne warunki środowiska. W warunkach klinicznych udokumentowano skuteczność w łagodzeniu objawów przeziębienia i grypy. Wysoką jakość Echipower™ zapewnia stała, standaryzowana ilość substancji czynnej.
M-Gard®, czyli ekstrakt z drożdży piekarskich, zachowuje swoją aktywność biologiczną dzięki wykorzystaniu specjalnego procesu ekstrakcji beta-glukanu obecnego w drożdżach piekarskich. Ma on za zadanie podnieść naturalną odporność organizmu i wzmocnić jego mechanizmy obronne. W przypadku przedostania się do ustroju patogenów takich jak bakterie, wirusy czy grzyby, M-Gard® aktywuje substancje, które odgrywają kluczową rolę w funkcjonowaniu układu immunologicznego. Badania kliniczne potwierdzają bezpieczeństwo i skuteczność stosowania ekstraktu z drożdży piekarskich.
Ekstrakt z owoców dzikiej róży (70% witaminy C) dostarcza organizmowi antyoksydanty zwalczające wolne rodniki. Ponadto wysoka zawartość witaminy C wzmacnia odporność i działa przeciwzapalnie.
Witamina D nie tylko zapewnia wytrzymałość mechaniczną naszych kości, ale też odpowiada za prawidłową pracę układu immunologicznego. Wykazuje aktywność przeciwzapalną. Ponadto zmniejsza ryzyko wystąpienia uciążliwych chorób górnych odcinków układu oddechowego. W okresie jesienno-zimowym zaleca się suplementację witaminy D w celu zwiększenia odporności na infekcje.
Cynk zazwyczaj kojarzy nam się z piękną cerą wolną od niedoskonałości. Tymczasem jest składnikiem wielu enzymów i hormonów, przez co wywiera ogromny wpływ na funkcjonowanie całego organizmu, w tym prawidłową pracę systemu odpornościowego. Przy niedoborze cynku może dojść nawet do zaniku grasicy, czyli gruczołu odpowiedzialnego za działanie układu immunologicznego. Z przeprowadzonych badań wynika też, iż pierwiastek ten łagodzi objawy towarzyszące przeziębieniu i grypie, zwiększa też odporność organizmu na infekcje.
W związku z tym, iż suplement diety Imuno zawsze zawiera standaryzowaną ilość substancji czynnych, zyskujemy gwarancję, iż wykaże on aktywność zgodną z obietnicami producenta. Więcej informacji na jego temat znajdziesz na stronie internetowej Imuno.pl