W XXI wieku coraz więcej osób cierpi na otyłość. Nadprogramowe kilogramy nie stanowią jedynie problemu natury estetycznej, lecz także zdrowotny. Obciążają kręgosłup, zwiększają ryzyko rozwoju cukrzycy i miażdżycy, sprzyjają zawałowi serca. Jak wypracować zdrowe nawyki żywieniowe?
Dobra mikroflora sprzymierzeńcem szczupłych osób
Tak naprawdę wiele osób wpada w błędne koło. Naukowcy odkryli, że wystarczy w jeden dzień sobie pofolgować, jedząc ciasto, by na drugi dzień pozbyć się dobrej mikroflory, a zastąpić ją złą. Ta druga będzie nas nakłaniała do jedzenia słodkiego, ponieważ w przeciwieństwie do dobrej nie czerpie korzyści z produktów bogatych w błonnik oraz roślinne włókna. W ten oto sposób wpadamy w słodki ciąg i namnażamy w sobie złą mikroflorę. Niewłaściwe stosunki ilościowo-jakościowe w mikroflorze jelitowej stanowią jeden z czynników zwiększających ryzyko otyłości. Wprowadź do swojego menu fermentowane produkty mleczne, kiszonki warzywne, a szybko odbudujesz swoją mikroflorę, pod warunkiem, że na dobre pożegnasz się ze słodyczami.
Stawiaj na świeże owoce i warzywa
Jedzenie dużej ilości świeżych owoców i warzyw ma same korzyści. Po pierwsze, są one smaczne, z czasem odzwyczaisz się od ciastek i docenisz słodycz malin. Po drugie, dostarczają cennych witamin oraz minerałów, których nasz organizm potrzebuje do prawidłowego rozwoju. Po trzecie, sprzyjają one szybkiemu metabolizmowi, co wpływa korzystnie na naszą sylwetkę.
Wybieraj produkty pełnoziarniste
To nieprawda, że pieczywo nie jest zdrowe i powoduje otyłość. Wszystko zależy od tego, po jakie pieczywo sięgasz. Wybierając pełnoziarnisty chleb, dostarczasz swojemu organizmowi witamin z grupy B, minerałów oraz błonnika. On nie powoduje nadwagi, przyczynia się do szybszego przesuwania treści pokarmowych w żołądku, chroni przed zaparciami i cukrzycą.
Odstaw całkowicie cukier
Wiele osób zaprzepaszcza szansę na sukces, słodząc truskawki, herbatę, kawę czy owsiankę. W ten sposób zawsze namnażasz złą mikroflorę, która z czasem zaczyna wypierać tę dobrą, a przez to twój organizm domaga się coraz więcej słodyczy.
Zrezygnuj ze słonych i tłustych przekąsek
One także nie są korzystne dla naszej sylwetki i dobrych bakterii kwasu mlekowego. Bardzo często zawierają bowiem różnego rodzaju substancje dodatkowe do żywności, które wpływają negatywnie na stosunki ilościowo-jakościowe w mikroflorze jelitowej. Poza tym chipsy czy słone paluszki stanowią istną bombę kaloryczną pozbawioną jakichkolwiek witamin czy minerałów. Na dodatek przez wysoką zawartość tłuszczów trans sprzyjają powstawaniu wolnych rodników, a przez to przyspieszają procesy starzenia się, powstawania pryszczy i komórek nowotworowych.
Zdrowe nawyki żywieniowe odbiorą ci chęć na słodycze
Jeśli stworzysz listę zdrowych produktów spożywczych i dań, będziesz jej przestrzegać, to nawet nie będzie cię ciągnęło do słodkiego czy słonego. Z czasem nauczysz się na nowo doceniać smak owoców, warzyw czy makaronu pełnoziarnistego. Do przygotowania spaghetti wcale nie będziesz potrzebowała tłustego sosu.