Jeszcze nigdy nie przywiązywaliśmy tak dużej wagi do odporności naszego organizmu, jak ma to miejsce w tym roku. Wszystko to z powodu pandemii koronawirusa. COVID-19 sprawił, że uświadomiliśmy sobie, jak ważne jest prawidłowe funkcjonowanie układu immunologicznego. To właśnie on chroni nas przed patogenami i odpowiada za ich aktywne zwalczanie. Jesień i zima to czas, kiedy przypominają o sobie wirusy wywołujące grypę oraz przeziębienie. W tym roku do ich grona dołączył jeszcze jeden patogen – COVID-19, na którego wciąż nie mamy skutecznego leku ani szczepionki. Jak wzmocnić odporność w naturalny sposób i cieszyć się zdrowiem?
Jakie mamy rodzaje odporności?
Układ immunologiczny ma za zadanie chronić nasz organizm przed różnego rodzaju patogenami. Dysponuje on szeregiem mechanizmów obronnych, które zazwyczaj działają całkiem sprawnie. Czasem jednak zawodzą, wówczas infekcja rozwija się i daje o sobie znać poprzez mniej lub bardziej charakterystyczne objawy. Wyróżniamy dwa rodzaje odporności:
- odporność swoistą
- odporność nieswoistą.
Jak działa odporność swoista?
W przypadku reakcji odpornościowej swoistej mamy do czynienia z przeciwciałami. Te mogą zostać wyprodukowane przez nas organizm (odporność swoista czynna) lub być podane z zewnątrz (odporność swoista bierna). Gdy spotykamy się z jakimś patogenem, np. wirusem grypy, to nasz organizm po pewnym czasie wyprodukuje swoiste przeciwciała. Te białka odpornościowe rozpoznają konkretne białko wirusa grypy, przyłączają się do niego i niszczą patogen. Jednak wirus grypy szybko mutuje, co prowadzi do zmian w budowie białka. W praktyce oznacza to, że przeciwciała, które zostały wyprodukowane przez nasz organizm zeszłej zimy, w tym roku raczej już nam nie pomogą i nie uchronią przed ponownym zachorowaniem. Jednak gdy tuż po wyzdrowieniu po raz kolejny zetkniemy się z tym samym patogenem, np. podczas spotkania z chorą koleżanką, nasz organizm już będzie posiadał narzędzie do walki z wirusem grypy i nie dojdzie do rozwoju infekcji. W przypadku COVID-19 część chorych bardzo źle znosi zakażenie. W związku z tym coraz częściej podaje im się przeciwciała uzyskane z osocza ozdrowieńców (odporność swoista bierna).
Jak odporność nieswoista chroni nas przed patogenami?
Zanim jednak organizm uruchomi mechanizmy odporności swoistej, musi sobie radzić za pomocą odporności nieswoistej. Nie jest ona skierowana przeciwko konkretnym patogenom, pewne reakcje obronne mają charakter ogólny i pełnią rolę zewnętrznej bramy, która prowadzi do posiadłości. Czasem ta na tyle dobrze funkcjonuje, że patogenom nie udaje się jej pokonać. Organizm zatrzymuje je, zanim te zdołają dokonać spustoszenia. W przypadku odporności nieswoistej mamy do czynienia z:
- odpornością nieswoistą bierną, zaliczamy do niej obecność lizozymu w ślinie oraz łzach czy kwasu mlekowego na powierzchni skóry;
- odporność nieswoistą czynną, której doskonałym przykładem są fagocyty, zwane też komórkami żernymi, które wchłaniają patogenne drobnoustroje, a następnie je trawią, tym samym doprowadzając do ich unieszkodliwienia.
Od czego zależy nasza odporność?
To, na ile sprawnie działa nasz układ immunologiczny, zależy od kilku czynników. Do najistotniejszych z nich należą:
- uwarunkowania genetyczne;
- stosowanie niektórych leków, w tym immunosupresyjnych;
- dieta;
- aktywność fizyczna;
- kontakt z naturą i zwierzętami.
Sposoby na wzmocnienie odporności trudno omówić w oderwaniu od wyżej wspomnianych czynników. O ile nie mamy wpływu na nasze geny czy stosowanie leków immunosupresyjnych, o tyle pozostałe kwestie bardzo często stanowią kwestię świadomego wyboru.
Sposoby na wzmocnienie odporności – aktywność fizyczna
Mogłoby się wydawać, że to, czy ćwiczymy, czy przesiadujemy na kanapie, nie ma wpływu na naszą odporność, może co najwyżej skutkować nadwagą. Nic bardziej mylnego. Jak pokazują badania naukowe, osoby, które stawiają na regularną aktywność fizyczną, lepiej radzą sobie ze zwalczaniem patogenów i w rezultacie chorują zdecydowanie rzadziej. Nie musisz od razu zapisywać się na siłownię, zwłaszcza jeśli nie przepadasz za taką formą aktywności. Równie dobrze sprawdzi się codzienny, długi spacer z przyjaciółką czy wycieczka rowerowa za miasto. Im więcej się ruszasz, tym bardziej stymulujesz układ immunologiczny.
Kontakt z naturą i zwierzętami zapewnia prawidłową pracę układu immunologicznego
Kilkadziesiąt lat temu mało kto słyszał o alergii. Problem ten rozpowszechnił się wraz z nadmierną higienizacją życia codziennego. Odkąd zaczęliśmy myć blaty w kuchni środkami dezynfekującymi, nie pozwalamy dzieciom na zabawę w piasku i z psem sąsiadów, obserwujemy wzrost liczby osób uczulonych na różnego rodzaju substancje. Aby układ immunologiczny pracował prawidłowo, musi mieć stały kontakt z różnymi substancjami obcymi. Gdy przebywamy w sterylnych mieszkaniach, to system odpornościowy przestaje prawidłowo rozpoznawać zagrożenia. Traktuje całkowicie niegroźne czynniki takie jak pyłki brzozy czy sierść psa jako potencjalne zagrożenie, uruchamia kaskadę reakcji obronnych, które prowadzą do stanu zapalnego organizmu. Dzieci, które mają regularny kontakt ze zwierzętami i naturą, nie tylko rzadziej chorują na alergię, ale też mają lepszą odporność. Ta sama prawidłowość ma miejsce w przypadku osób dorosłych. W związku z tym, gdy chcemy wspomóc pracę układu odpornościowego, powinniśmy zwiększyć kontakt z naturą i zwierzętami.
Dieta wzmacniająca odporność
To, jak działa nasz układ immunologiczny, zależy też od naszej diety. Gdy w organizmie brakuje witamin i minerałów, ten gorzej radzi sobie z patogenami i staje się podatny na różnego rodzaju infekcje. Wszystkie naturalne sposoby na wzmocnienie odporności obejmują zróżnicowaną dietę, niezależnie od pory roku powinniśmy spożywać świeże owoce i warzywa, warto też sięgać po produkty pełnoziarniste, nabiał, jaja, chude mięso oraz oliwę z oliwek. Ta ostatnia stanowi bogate źródło kwasów omega-3. W okresie jesienno-zimowym w sposób szczególny jesteśmy narażeni na niedobór witaminy D. Jest ona wytwarzana przez naszą skórę od drugiej połowy kwietnia do połowy września pod wpływem promieni UV. Niestety, jesienią i zimą nie jesteśmy w stanie pokryć zapotrzebowania na witaminę D w ten sposób, musimy dostarczyć ją z zewnątrz, np. jedząc tłuste ryby morskie. Korzystnie na naszą odporność wpływa kiszona kapusta, która z jednej strony stanowi bogate źródło witaminy C wykorzystywanej przez układ immunologiczny, a z drugiej bakterii kwasu mlekowego, które pełnią rolę naturalnej bariery ochronnej organizmu. Aby wzmocnić swoją odporność, powinniśmy też zaspokajać dzienne zapotrzebowanie naszego ustroju na cynk. Ten cenny minerał znajdziemy m.in. w orzechach.
Naturalny suplement diety na odporność
Zróżnicowana i zbilansowana dieta odgrywa kluczową rolę z punktu widzenia wzmacniania odporności. Warto wzbogacić ją o naturalny suplement diety na odporność taki jak Colostrum Colostrigen firmy Genactiv. To wyjątkowy preparat, którego skuteczność działania potwierdzają badania kliniczne. W przypadku colostrum mamy do czynienia z wydzieliną gruczołu mlekowego ssaków, która powstaje tuż przed porodem i przez 72 h od porodu. Colostrum jest niezwykle życiodajnym płynem, ponieważ dostarcza młodemu ssakowi pokarm, który reguluje jego przewód pokarmowy i system odpornościowy, tym samym przygotowując do życia poza łonem matki.
Colostrum, czyli siara, jest wytwarzane przez gruczoły mleczne ssaków tylko do 72 godzin po porodzie. Później mleko matki zawiera zdecydowanie więcej lipidów i laktozy aniżeli albumin. Tymczasem to właśnie te ostatnie odgrywają kluczową rolę z punktu widzenia kształtowania odporności. Colostrum Colostrigen firmy Genactiv zawiera siarę pobraną od matki do 2 godzin po porodzie, gdy koncentracja albumin jest w niej najwyższa.
Colostrum marki Genactiv jest produktem w pełni naturalnym, uzyskany surowiec nie jest poddawany żadnym dodatkowym modyfikacjom. Colostrum pozyskuje się od stada krów w Wielkopolsce, które podlega regularnym badaniom weterynaryjnym. Ten cenny surowiec pobiera się wyłącznie od zwierząt w pełni zdrowych przy ścisłym przestrzeganiu reżimu sanitarnego.
Jak chroni się białka zawarte w colostrum przed denaturacją?
Suplement diety Colostrum marki Genactiv jest produkowany z wykorzystaniem nowoczesnych technologii. Surowiec uzyskany od krów poddaje się procesowi mrożenia i liofilizacji, a następnie dosuszany w niskiej temperaturze, nieprzekraczającej 40 stopni Celsjusza. Chroni to białka zawarte w colostrum przed denaturacją. Proces liofilizacji jest droższy i wolniejszy od tradycyjnego suszenia, które przeprowadza się w wysokich temperaturach, ale jako jedyny gwarantuje zachowanie pierwotnych właściwości surowca naturalnego, który odgrywa kluczową rolę w budowaniu naszej odporności.
Bezpieczny suplement na odporność
Bezpieczeństwo stosowania Colostrum marki Genactiv potwierdzają certyfikowane laboratoria badawcze, do których trafia wyłącznie pokarm uzyskany z pierwszego udoju po rozpoczęciu laktacji. Jest on pobierany od zdrowych zwierząt hodowanych w polskich, nowoczesnych gospodarstwach. Więcej informacji nt. Colostrum Colostrigen marki Genactiv znajdziesz na stronie internetowej https://genactiv.eu/.