W szybkim pędzie życia ważna jest dobra organizacja pracy i czasu. Tego wolnego zwykle mamy mało, więc umiejętne planowanie jest kluczem do pogodzenia wszystkich obowiązków. Świąteczne przygotowania wcale nie muszą zabrać nam długich tygodni, o ile wszystko wcześniej rozpiszemy. Jak zaplanować święta Bożego Narodzenia?
Święta Bożego Narodzenia
Boże Narodzenie to szczególny czas, choć to Wielkanoc jest ważniejsza w hierarchii świąt kościelnych, bardziej czekamy na grudniowe święta. Całość poprzedza Adwent, więc samo przygotowanie jest pełne wielu emocji. Jak wiadomo, święta wiążą się z gotowaniem i sprzątaniem oraz mnóstwem innych ważnych rzeczy. Ilość obowiązków może nas przytłoczyć. Ale gdy wszystko przemyślimy i odpowiednio rozplanujemy, zdążymy na czas, bez pośpiechu i stresu. W końcu święta to czas radości.
2 tygodnie przed Bożym Narodzeniem
W tym czasie powinniśmy mieć już kupione gwiazdkowe prezenty. Nie chcemy tego robić na ostatnią chwilę, więc to najwyższy czas, by zrobić takie zakupy. Wtedy także planujemy nasze świąteczne menu, co pozwoli nam na rozplanowanie dalszych działań. Robimy dwie listy – jedną z produktami, które możemy kupić wcześniej, jak mąka czy cukier, oraz drugą, którą zrealizujemy przed samami świętami. Na drugiej liście znajdzie się pieczywo, wędliny oraz świeże warzywa i owoce. Na dwa tygodnie przed Bożym Narodzeniem musimy upiec pierniczki, ponieważ w tym czasie zdążą skruszeć. Zastanówmy się, jakie dekoracje będą nam potrzebne, czy mamy obrus w dobrym rozmiarze oraz wystarczającą ilość zastawy. Wcześniejsze ustalenie takich faktów pozwoli uniknąć nam bieganiny w dniu Wigilii. Możemy także ulepić pierogi i uszka, które wystarczy zamrozić.
4 dni przed świętami
Na cztery dni przed świętami nastawiamy bigos, jeśli takowy mieliśmy w planach. Będziemy gotować go kilka dni. Śmiało możemy upiec kruche ciasteczka, które wiele osób przygotowuje na Boże Narodzenie. Po upieczeniu zamykamy je w szczelnym pudełku. Przygotowujemy masę makową oraz moczymy solone śledzie i nacieramy przyprawami mięsa, które mamy zamiar upiec w piekarniku. Możemy także polukrować nasze pierniczki. W taką czynność warto zaangażować najmłodszych członków rodziny. Wspólne dekorowanie będzie doskonałą zabawą.
2 dni przed Wigilią
Najwyższa pora na sprzątanie mieszkania. Nie będziemy biegać z odkurzaczem czy miotłą w Wigilię, więc zróbmy to wcześniej. Pora na przygotowanie śledzi oraz upieczenie zamarynowanych wcześniej mięs. Namoczmy grzyby niezbędne do wigilijnych potraw i sprawdźmy, czy mamy wszystkie składniki na ciasta.
1 dzień przed świętami
Dzień przed Wigilią musimy zrobić ostatnie zakupy. Wybierzmy się po wędliny i inne świeże produkty. Pieczywo możemy zamówić wcześniej i odebrać w dzień Wigilii, jeśli ta nie wypada w niedzielę. Pieczemy ciasta i odstawiamy w chłodne miejsce. Przygotowujemy karpia po żydowsku, ponieważ jest nam potrzebna galareta. Zdąży się zsiąść do wigilijnej kolacji. Czas także na przygotowanie sałatki jarzynowej i ugotowanie kapusty. Jeśli pierogi i uszka będziemy lepić w dniu Wigilii, farsz przygotujmy dzień wcześniej. Oszczędzimy mnóstwo czasu i szybko uwiniemy się z całą pracą.
Wigilia
Rano ubieramy choinkę – żywą kupmy dzień wcześniej, sztuczną wystarczy rozpakować. W Wigilię lepimy uszka oraz pierogi, gotujemy barszcz, zupę grzybową i kompot z suszu. Składniki, takie jak grzyby namoczyliśmy wcześniej, więc nie bd problemu. Nakrywamy stół na kolację wigilijną. W ferworze przygotowań nie zapominamy o sobie, więc warto przygotować wcześniej odświętny strój i dobrane do niego dodatki.
Dzięki rozplanowaniu będziemy mieli czas, by nacieszyć się nie tylko świętami, ale także samymi przygotowaniami do nich. Obowiązki podzielmy na wszystkich członków rodziny. Dobry plan to podstawa, by tegoroczne Boże Narodzenie zostało spędzone w spokoju i radości. W końcu święta są po to, by nie myśleć o codziennych troskach, tylko cieszyć się z obecności bliskich osób.
Katarzyna Antos