O północy, w środku lasu, czy z samego rana, w przydomowym ogródku? Kiedy i jak właściwie zbierać zioła, aby zachowały swoją naturalną moc?
Suszenie i przechowywanie ziół
Rośliny powinny być suche już w trakcie zbierania, ale tuż po zbiorach należy zacząć je suszyć, aby dłużej się utrzymały. Można to zrobić tradycyjnie, w przewiewnym i ciepłym pomieszczeniu lub też w suszarce elektrycznej. Po wysuszeniu nie wolno przechowywać ziół w torebkach foliowych, ponieważ szybko zaczną gnić. Najlepiej włożyć je do szczelnych słoików lub papierowych worków i przechowywać w temperaturze pokojowej. Zioła można również zamrozić w specjalnych woreczkach do żywności.
Zamiast kupować zioła i przyprawy, warto samodzielnie posadzić i zebrać własne. Przyniesie to bardzo wiele satysfakcji, a także pożytku. A świeże zioła na kuchennym parapecie dodadzą kuchni uroku!
M. Witczak