Wciąż narzekamy, że pożywienie w dzisiejszych czasach nie ma odpowiedniej ilości witamin. Przy wyborze produktów, warto uważnie czytać ich etykietę ze składem.
Pamiętaj, że ważna jest wiedza o wartości odżywczej produktów, ale także o sposobie ich powstawania. Czy wiesz jak przygotować posiłki by użyte produkty nie traciły na wartości? Przeczytaj ten tekst, by uniknąć kuchennych wpadek.
Zdrowo jem, bo wiem, co jem!
Przy wyborze podstawowych produktów kuchennych na ogół kierujemy się ceną oraz wygodnymi nawykami. Biały ryż zamiast brązowego – bo tańszy, szybciej się gotuje i smaczniejszy. Gotowe mrożonki na zupę zamiast całych warzyw – bo nie trzeba obierać i tracić czasu na zabawę w mozolne krojenie… Takie przykłady można mnożyć. Pamiętaj, że kupując żywność trzeba zastanowić się dwa razy. Warto kupować jedzenie możliwie najmniej przetworzone. Unikaj tzw. półproduktów i dań prawie gotowych. Na pierwszym miejscu postaw świeżą żywność. Czasem warto dopłacić kilka złotych do dobrej jakości masła czy oleju i zrezygnować z sztucznych suplementów.
Pod uwagę należy wziąć produkty z tzw. pełnego przemiału. Dużym plusem dla Twojego zdrowia będzie jedzenie chleba pełnoziarnistego (błonnik), prawdziwego masła (tłuszcze) czy picie pełnego tłustego mleka (to nieprawda, że produkty light są zdrowsze).
Anna Konopka