jak-zmniejszyc-utrate-witamin

Wciąż narzekamy, że pożywienie w dzisiejszych czasach nie ma odpowiedniej ilości witamin. Przy wyborze produktów, warto uważnie czytać ich etykietę ze składem.

Jak zatrzymać witaminy?

Sposób przyrządzania i obróbka produktów ma znaczenie, m.in. w przypadku warzyw i owoców. Poznaj kilka cennych rad:

  • Warzywa i owoce należy szykować chwilę przed ich przerobieniem. Złą metodą jest zostawianie ich w zimnej wodzie przed ugotowaniem na czas dłuższy niż 5 minut.
  • Warzyw i owoców nie trzeba kroić za drobno, by nie wystawiać zbyt dużej powierzchni na kontakt z powietrzem, ponieważ przyspiesza to utratę wartościowych składników. Po ich starciu należy je zjeść jak najszybciej.
  • Pokrojone warzywa i owoce poleca się skropić od razu sokiem z cytryny.
  • Unikać obierania, kiedy jest to możliwe. Pod skórką znajduje się mnóstwo witamin.
  • Gotować jak najkrócej i w jak najmniejszej ilości wody bądź też gotować na parze lub piec.
  • Zachować wywar pozostały po gotowaniu warzyw, bo ten zawiera cenne minerały, wypłukane w czasie gotowania. To idealny dodatek jako baza do zup i sosów.

Smacznego!

Anna Konopka