Wciąż narzekamy, że pożywienie w dzisiejszych czasach nie ma odpowiedniej ilości witamin. Przy wyborze produktów, warto uważnie czytać ich etykietę ze składem.
Jak zatrzymać witaminy?
Sposób przyrządzania i obróbka produktów ma znaczenie, m.in. w przypadku warzyw i owoców. Poznaj kilka cennych rad:
- Warzywa i owoce należy szykować chwilę przed ich przerobieniem. Złą metodą jest zostawianie ich w zimnej wodzie przed ugotowaniem na czas dłuższy niż 5 minut.
- Warzyw i owoców nie trzeba kroić za drobno, by nie wystawiać zbyt dużej powierzchni na kontakt z powietrzem, ponieważ przyspiesza to utratę wartościowych składników. Po ich starciu należy je zjeść jak najszybciej.
- Pokrojone warzywa i owoce poleca się skropić od razu sokiem z cytryny.
- Unikać obierania, kiedy jest to możliwe. Pod skórką znajduje się mnóstwo witamin.
- Gotować jak najkrócej i w jak najmniejszej ilości wody bądź też gotować na parze lub piec.
- Zachować wywar pozostały po gotowaniu warzyw, bo ten zawiera cenne minerały, wypłukane w czasie gotowania. To idealny dodatek jako baza do zup i sosów.
Smacznego!
Anna Konopka