Nawracające infekcje intymne stanowią problem kliniczny, ale także wiążą się z konsekwencjami społecznymi i psychologicznymi. Ponadto mogą prowadzić do powikłań, takich jak niepłodność, przedwczesny poród, poronienia i choroby zakaźne.
Mikrobiota jest pojęciem, które obejmuje zespół drobnoustrojów żyjących wewnątrz lub na zewnętrznej powierzchni ludzkiego ciała mogący wpływać pozytywnie jak i negatywnie na organizm gospodarza. Środowisko pochwy również skolonizowane jest przez poszczególne szczepy, do których należą głównie Lactobacillus spp., wytwarzające duże ilości kwasu mlekowego o pH < 4,5. Nowoczesna technologia pozwoliła również na wykrycie innych szczepów drobnoustrojów zasiedlających pochwę kobiet.
Kwas mlekowy wytwarzany w wyniku fermentacji węglowodanów, głównie glikogenu, obecnych w nabłonku pochwy kobiet ma działanie ochronne i przeciwdrobnoustrojowe, szczególnie w walce z grzybem Candida albicans. Ponadto, niektóre badania sugerują rolę kwasu mlekowego w hamowaniu szerokiej gamy zakażeń, włączając zakażenia Chlamydia trachomatis, infekcji wirusa opryszczki pospolitej typu 2 (HSV-2), wirusem HIV, wirusem HIV-1 i drobnoustrojów związanych z bakteryjnym zapaleniem pochwy.
Czynniki wpływające na stan mikrobiomu pochwy
Na równowagę mikrobiomu pochwy wpływają różne czynniki, takie jak: wiek, aktywność seksualna, ciąża, antykoncepcja, fazy cyklu miesiączkowego oraz możliwe patologie lub zabiegi terapeutyczne. Co więcej, spadek odporności oraz liczne antybiotykoterapie zaburzają mikrobiom w jelicie a to również ma wpływ na zachowanie równowagi w mikrobiomie pochwy. Dysbioza panująca w jelicie oraz nieprawidłowa higiena obejmująca nieprawidłowy proces podcierana się od odbytu w stronę pochwy powoduje przedostanie się patogennych drobnoustrojów do środowiska pochwy. Ponadto spadek liczby Lactobacillus spp. wskutek długotrwałych zaburzeń odporności czy częstych antybiotykoterapii powoduje namnażanie się oportunistycznych drobnoustrojów w środowisku pochwy oraz do przerostu grzyba Candida albicans (80-90% przypadków) lub innych grzybów z rodzaju Candida np. Candida glabrata, Candida tropicalis i Candida krusei (10-20%).
Candida jako główny sprawca infekcji grzybiczej pochwy
W przypadku infekcji grzybicznych fagocyty tworzą środowisko głodu dla grzybów Candida. W takiej sytuacji Candida wzmaga aktywność szlaków glioksylanowych, które umożliwiają syntezę węglowodanów. Może także wykorzystywać alternatywne szlaki metaboliczne do spożywania białek i lipidów jeśli nie ma dostępności do węglowodanów.
Ponadto grzyby z rodzaju Candida mogą tworzyć biofilmy, czyli przetrwalniki dzięki którym po leczeniu mogą ponownie skolonizować pochwę kobiety, co prowadzi do niepowodzenia w leczeniu przeciwgrzybiczym. Leczenie przeciwgrzybicze obejmuje stosowanie antybiotyków lub substancji z grupy azoli. Należy jednak zwrócić uwagę, że najważniejsze jest znalezienie przyczyny nawracających infekcji do których należą: dysbioza jelita, stosowanie antybiotyków czy środków antykoncepcyjnych, spadek odporności, nieprawidłowa higiena, zakażony partner, który również ma objawy, noszenie obcisłej bielizny czy długotrwały stres wpływający na mikrobiom. W jednym badaniu skupiono się na wpływie środków antykoncepcyjnych na obecność drożdżaka Candida albicans, który występował u 32% kobiet. Należy także wziąć pod uwagę, że mikrobiom pochwy każdej kobiety może być zróżnicowany, tak samo jak mikrobiom w jelicie.
Szczepy probiotyczne sposobem na infekcje intymne?
W zależności od bakteryjnego lub grzybiczego charakteru infekcji intymnej badania potwierdziły skuteczność doustnych pałeczek kwasu mlekowego, w szczególności Lactobacillus rhamnosus GR-1, Lactobacillus fermentum RC14 i Lactobacillus acidophilus. W ostatnich latach strategie oparte na probiotykach okazały się obiecującym i ważnym narzędziem zarówno w profilaktyce, jak i leczeniu infekcji pochwy. Wiele badań podkreśliło korzystny wpływ kilku szczepów Saccharomyces cerevisiae na bakterie enteropatogenne dotyczące chorób zapalnych jelit oraz na grzyby chorobotwórcze, głównie Candida albicans.
Korzystny wpływ zarówno żywych, jak i unieczynnionych S. cerevisiae wynikał z uniemożliwienia przylegania drożdżaka do powierzchni śluzówki, chroniąc nabłonek pochwy przed uszkodzeniem wywołanym przez grzyby. Efekty te były związane ze zdolnością hamowania ekspresji dwóch ważnych genów związanych ze wzrostem strzępek, w szczególności białka ściany strzępki strzępkowej 1 (HWP1) i stopnia elongacji komórek 1 (ECE1), a także ekspresji dwóch sekrecyjnych proteinaz aspartylowych (SAP), SAP2 i SAP6, które odgrywają kluczową rolę w immunopatogenezie kandydozy pochwy.
Co więcej, dopochwowe podanie żywego szczepu CNCM I-3856 zmniejszyło produkcję interleukiny (IL)-8, która u pacjentek z kandydozą pochwy jest na wysokim poziomie, dlatego jej obniżenie spowoduje prawidłową odpowiedź na leczenie i zapobieganie nawrotom.
N°1 QueenBiotic innowacyjne podejście do problemów kobiet ze zdrowiem intymnym
Najnowsze badania pokazują, że codzienne podawanie doustne 500 mg żywego CNCM I-3856 przez 56 dni u kobiet otrzymujących konwencjonalne leki przeciwgrzybicze był skuteczny w kontrolowaniu obciążenia pochwy Candida albicans, a także w zapobieganiu nawrotom infekcji grzybiczych. Wprowadzenie probiotyku zawierającego szczep Saccharomyces cerevisiae CNCM I-3856 nie powoduje skutków ubocznych, co potwierdza nie tylko bezpieczeństwo, ale także skuteczność jego stosowania.
Probiotyk Saccharomyces cerevisiae CNCM I-3856 jest probiotykiem doustnym, który wykazuje migrację z jelita do pochwy u 90% przebadanych kobiet.
Podsumowując, badania pokazują, że probiotyk N°1 QueenBiotic zawierający Saccharomyces cerevisiae jest rozwiązaniem dla kobiet zmagających się z nawracającymi infekcjami pochwy a dołączenie do terapii wieloszczepowego probiotyku N°1 ProBiotic wpłynie na zmniejszenie dysbiozy, co również przyczyni się do zmniejszenia podatności na nawracające infekcje. Co więcej, inne badania pokazują, że Saccharomyces cerevisiae CNCM I-3856 może mieć sukcesywne zastosowanie w leczeniu kandydozy jamy ustnej czy chorób zapalnych jelit.
Na hasło: MENOPAUZA czytelnicy portalu mają 10% rabatu na produkty w sklepie LAB ONE.
Autor artykułu: Gabriela Stec – licencjonowany dietetyk.