W czasie wakacji, nikt z nas nie myśli o chorobie, a perspektywa chodzenia z chusteczką jest bardzo odległa. Jednak zbliżający się okres przesilenia jesiennego, powinien skłonić nas do wzmożonej troski o swoje zdrowie. Najbliższe tygodnie, sprzyjają zachorowaniom spowodowanym spadkiem odporności.
Skomponuj odpowiednią dietę!
W okresie przesilenia jesiennego, bardziej niż w okresie letnim, musimy zwrócić uwagę na prawidłowe skomponowanie naszej diety. Zmieniające się za oknem warunki atmosferyczne, skłaniają nas dobierać elementy posiłków w taki sposób, aby zapewniały nam niezbędne witaminy i składniki odżywcze. Przede wszystkim pamiętajmy o wzbogaceniu naszych posiłków o ciepłe potrawy, których unikamy w czasie upałów. Rozgrzeją nasz organizm i pozwolą uniknąć pojawiającego się chłodu. Starajmy się przynajmniej trzy razy dziennie jeść owoce i warzywa, bogate w witaminy.
Na odporność naszego organizmu pozytywnie wpłyną potrawy z nabiału jak: kefiry, jogurty czy mleko. W jesienne wieczory, pozwólmy sobie również na chwile zapomnienia i skosztujmy czekolady., bogatej w magnez. Działa on pobudzająco na nasz mózg oraz poprawia samopoczucie.
Jesień to czas, w którym krótkie bluzeczki muszą ustąpić miejsca grubszym kurtką. Nie zapominajmy, że nasze menu również powinno stać się bardziej bogate i urozmaicone. Starajmy się, aby wykorzystać aktywnie, również tą porę roku. Nie dopuśćmy do tego, aby długie wieczory były czasem spędzonym w domu, przepełnionym chandrą. Hartujmy organizm na zimowe chłody.
Anna 14-stek