jesienne-przepisy-wegetarianskie-i

Lato już za pasem, drzewa przyodziały się w brązy i czerwienie, pierwsze liście spadają z ich głów. Ranki nie są już rześkie i pogodne, lecz ponure i zimne, wiatr niemiłosiernie targa ubraniem, które co rusz wydaje się nie dość grube, nie dość ciepłe, deszcz siąpi co chwila – zawsze w twarz… Oto przyszła Złota Polska Jesień.

O ile wiosną czy latem bardzo chętnie sięgamy po lekkie, łatwostrawne potrawy, o tyle jesienią i zimą często przychodzi ochota na coś konkretniejszego. Dzieje się tak nie tylko dlatego, że odczuwamy naturalną potrzebę obrastania w tłuszcz, który uchroni nas przed zimnem. W czasie rozchwianej, nieprzewidywalnej pogody i częstych deszczy, jak nigdy nasz organizm potrzebują energii. Dużo większą wagę przykładamy więc do regularnych, gorących posiłków. W poszukiwaniu obiadowych inspiracji, sięgając na serwisy kulinarne, często spotyka nas rozczarowanie. Wciąż bowiem nasze społeczeństwo tkwi w przeświadczeniu, że porządny posiłek nie może obyć się bez sztuki mięsa. My tym stereotypom zaprzeczamy, podając poniżej kilka ciekawych i wcale nie trudnych przepisów, sprawdzonych przez redaktorki portalu Menopauza.pl.

Życzymy smacznego!

Nazwa ZUPA Z MAŚLANKI
Czas 30-40 min.
Ilość porcji 4-6
Składniki 1l maślanki
200 ml śmietany
300 ml wody
3 szt. średnie ziemniaki
2 łyżki mąki pszennej
kostka rosołowa
koperek
sól
pieprz
Opis 1. Ugotować ziemniaki.
2. Wodę zagotować i dodać kostkę rosołową.
3. Zmniejszyć ogień. Dodać mąkę, śmietanę oraz ziemniaki, a następnie zmiksować.
4. Dodać maślankę i gotować na wolniusieńkim ogniu ok. 15 min.
5. Posypać koperkiem, dosolić, dopieprzyć.
Dobre rady Można dla smaku dodać pokrojone jajka, ugotowane wcześniej na twardo.
Dobre rady Ciasto można podawać z konfiturą do herbaty lub kawy.

A. Złotkowska