Lato już za pasem, drzewa przyodziały się w brązy i czerwienie, pierwsze liście spadają z ich głów. Ranki nie są już rześkie i pogodne, lecz ponure i zimne, wiatr niemiłosiernie targa ubraniem, które co rusz wydaje się nie dość grube, nie dość ciepłe, deszcz siąpi co chwila – zawsze w twarz… Oto przyszła Złota Polska Jesień.
O ile wiosną czy latem bardzo chętnie sięgamy po lekkie, łatwostrawne potrawy, o tyle jesienią i zimą często przychodzi ochota na coś konkretniejszego. Dzieje się tak nie tylko dlatego, że odczuwamy naturalną potrzebę obrastania w tłuszcz, który uchroni nas przed zimnem. W czasie rozchwianej, nieprzewidywalnej pogody i częstych deszczy, jak nigdy nasz organizm potrzebują energii. Dużo większą wagę przykładamy więc do regularnych, gorących posiłków. W poszukiwaniu obiadowych inspiracji, sięgając na serwisy kulinarne, często spotyka nas rozczarowanie. Wciąż bowiem nasze społeczeństwo tkwi w przeświadczeniu, że porządny posiłek nie może obyć się bez sztuki mięsa. My tym stereotypom zaprzeczamy, podając poniżej kilka ciekawych i wcale nie trudnych przepisów, sprawdzonych przez redaktorki portalu Menopauza.pl.
Życzymy smacznego!
Nazwa | ZUPA Z MAŚLANKI |
Czas | 30-40 min. |
Ilość porcji | 4-6 |
Składniki | 1l maślanki 200 ml śmietany 300 ml wody 3 szt. średnie ziemniaki 2 łyżki mąki pszennej kostka rosołowa koperek sól pieprz |
Opis | 1. Ugotować ziemniaki. 2. Wodę zagotować i dodać kostkę rosołową. 3. Zmniejszyć ogień. Dodać mąkę, śmietanę oraz ziemniaki, a następnie zmiksować. 4. Dodać maślankę i gotować na wolniusieńkim ogniu ok. 15 min. 5. Posypać koperkiem, dosolić, dopieprzyć. |
Dobre rady | Można dla smaku dodać pokrojone jajka, ugotowane wcześniej na twardo. |
Dobre rady | Ciasto można podawać z konfiturą do herbaty lub kawy. |
A. Złotkowska