Lato już za pasem, drzewa przyodziały się w brązy i czerwienie, pierwsze liście spadają z ich głów. Ranki nie są już rześkie i pogodne, lecz ponure i zimne, wiatr niemiłosiernie targa ubraniem, które co rusz wydaje się nie dość grube, nie dość ciepłe, deszcz siąpi co chwila – zawsze w twarz… Oto przyszła Złota Polska Jesień.
Nazwa | ZUPA CHLEBOWA |
Czas | 30-40 min. |
Ilość porcji | 4-5 |
Składniki | ćwiartka chleba ciemnego (ok. 100-150g) 2 łyżki oleju roślinnego 1 szt. cebula 1 szt. marchewka 1 szt. seler 500ml wody mały jogurt naturalny kostka rosołowa sól pieprz szczypiorek |
Opis | 1. Wodę zagotować i dodać kostkę rosołową 2. Chleb pokruszyć. 3. Warzywa podsmażyć na oleju, dodać chleb i smażyć jeszcze przez 2min. 4. Chleb i warzywa wrzucić do bulionu i gotować przez 20 min. 5. Zupę przyprawić solą i pieprzem. 6. Wyłączyć palnik. Dodać jogurt, wymieszać, a następnie posypać posiekanym szczypiorkiem. |
Dobre rady | Zupka smakuje jeszcze lepiej, jeśli użyjemy różnych rodzajów pieczywa. |
Nazwa | KOTLECIKI ZIEMNIACZANE |
Czas | 50-60 min. |
Ilość porcji | 3-5 |
Składniki | |
1kg ziemniaków 2 cebule 3-5 łyżek oleju 1 jajko bułka tarta sól pieprz szczypiorek lub koperek |
|
Opis | 1. Ziemniaki gotować obrane lub w mundurkach. 2. Pokroić cebulę i dusić na patelni skropionej olejem. 3. Ugotowane ziemniaki wystudzić i rozgnieść na gładką masę lub zmielić w maszynce do mięsa. 4. Do ziemniaków dodać cebulę, pokrojony szczypiorek oraz surowe jajko i wymieszać. 5. Masę doprawić do smaku. 6. Uformować kotleciki wielkości dłoni i obtoczyć je w bułce tartej. 7. Smażyć kotleciki z obu stron aż nabiorą rumianego koloru. |
Dobre rady | Można urozmaicić smak kotlecików dodając do cebulki pieczarki lub polewając danie sosem pieczarkowym. |
A. Złotkowska