jesienne-przepisy-wegetarianskie-i

Lato już za pasem, drzewa przyodziały się w brązy i czerwienie, pierwsze liście spadają z ich głów. Ranki nie są już rześkie i pogodne, lecz ponure i zimne, wiatr niemiłosiernie targa ubraniem, które co rusz wydaje się nie dość grube, nie dość ciepłe, deszcz siąpi co chwila – zawsze w twarz… Oto przyszła Złota Polska Jesień.

Nazwa ZUPA CHLEBOWA
Czas 30-40 min.
Ilość porcji 4-5
Składniki ćwiartka chleba ciemnego (ok. 100-150g)
2 łyżki oleju roślinnego
1 szt. cebula
1 szt. marchewka
1 szt. seler
500ml wody
mały jogurt naturalny
kostka rosołowa
sól
pieprz
szczypiorek
Opis 1. Wodę zagotować i dodać kostkę rosołową
2. Chleb pokruszyć.
3. Warzywa podsmażyć na oleju, dodać chleb i smażyć jeszcze przez 2min.
4. Chleb i warzywa wrzucić do bulionu i gotować przez 20 min.
5. Zupę przyprawić solą i pieprzem.
6. Wyłączyć palnik. Dodać jogurt, wymieszać, a następnie posypać posiekanym szczypiorkiem.
Dobre rady Zupka smakuje jeszcze lepiej, jeśli użyjemy różnych rodzajów pieczywa.
Nazwa KOTLECIKI ZIEMNIACZANE
Czas 50-60 min.
Ilość porcji 3-5
Składniki
1kg ziemniaków
2 cebule
3-5 łyżek oleju
1 jajko
bułka tarta
sól
pieprz
szczypiorek lub koperek
Opis 1. Ziemniaki gotować obrane lub w mundurkach.
2. Pokroić cebulę i dusić na patelni skropionej olejem.
3. Ugotowane ziemniaki wystudzić i rozgnieść na gładką masę lub zmielić w maszynce do mięsa.
4. Do ziemniaków dodać cebulę, pokrojony szczypiorek oraz surowe jajko i wymieszać.
5. Masę doprawić do smaku.
6. Uformować kotleciki wielkości dłoni i obtoczyć je w bułce tartej.
7. Smażyć kotleciki z obu stron aż nabiorą rumianego koloru.
Dobre rady Można urozmaicić smak kotlecików dodając do cebulki pieczarki lub polewając danie sosem pieczarkowym.

A. Złotkowska