jesienne-przepisy-wegetarianskie-i

Lato już za pasem, drzewa przyodziały się w brązy i czerwienie, pierwsze liście spadają z ich głów. Ranki nie są już rześkie i pogodne, lecz ponure i zimne, wiatr niemiłosiernie targa ubraniem, które co rusz wydaje się nie dość grube, nie dość ciepłe, deszcz siąpi co chwila – zawsze w twarz… Oto przyszła Złota Polska Jesień.

Nazwa TEMPURA
Czas 30 min.
Ilość porcji 2-3
Składniki 1 szklanka mąki
100ml zimnej wody
1 żółtko
warzywa (wg uznania)
¼ szklanki oleju
pieprz
sól
Opis 1. Wodę zmieszać z żółtkiem.
2. Dodać mąkę i energicznie wymieszać.
3. Dodać warzywa (nie mogą być ciepłe) i wymieszać ponownie.
4. Rozgrzać patelnię i olej na największym palniku.
5. Małą chochlą formować tempury na patelni (aby miały wielkość kotlecików) i smażyć obustronnie na głębszym oleju aż się zezłocą.
6. Tempury kłaść na papierze (może być kanapkowy), aby odsączyć je z tłuszczu, a następnie przełożyć na talerze.
Dobre rady Warzywa można dodać w sumie każde, ale polecamy gotowe mieszanki orientalne. Tempurki smakują wyśmienicie na zimno i ciepło maczane w sosie sojowym.
Nazwa ZŁOTE RÓŻYCZKI
Czas 20-30 min.
Ilość porcji 2-3
Składniki 1 kalafior
1 jajko
2 łyżki oleju
bułka tarta (pół szklanki)
papryka słodka
sól
pieprz
curry
Opis 1. Kalafior umyć i zagotować w wodzie. Gotować go ok. 5 minut.
2. Osączyć i poczekać aż nieco ostygnie.
3. Rozmącić jajko z przyprawami.
4. Kalafior podzielić na różyczki
5. Moczyć je w jajku, a następnie w bułce tartej.
6. Smażyć na głębokim oleju na złoty kolor.
Dobre rady Polecamy do potrawy sos słodko-kwaśny lub słodko-pikantny.

A. Złotkowska