Lato już za pasem, drzewa przyodziały się w brązy i czerwienie, pierwsze liście spadają z ich głów. Ranki nie są już rześkie i pogodne, lecz ponure i zimne, wiatr niemiłosiernie targa ubraniem, które co rusz wydaje się nie dość grube, nie dość ciepłe, deszcz siąpi co chwila – zawsze w twarz… Oto przyszła Złota Polska Jesień.
Nazwa | TEMPURA |
Czas | 30 min. |
Ilość porcji | 2-3 |
Składniki | 1 szklanka mąki 100ml zimnej wody 1 żółtko warzywa (wg uznania) ¼ szklanki oleju pieprz sól |
Opis | 1. Wodę zmieszać z żółtkiem. 2. Dodać mąkę i energicznie wymieszać. 3. Dodać warzywa (nie mogą być ciepłe) i wymieszać ponownie. 4. Rozgrzać patelnię i olej na największym palniku. 5. Małą chochlą formować tempury na patelni (aby miały wielkość kotlecików) i smażyć obustronnie na głębszym oleju aż się zezłocą. 6. Tempury kłaść na papierze (może być kanapkowy), aby odsączyć je z tłuszczu, a następnie przełożyć na talerze. |
Dobre rady | Warzywa można dodać w sumie każde, ale polecamy gotowe mieszanki orientalne. Tempurki smakują wyśmienicie na zimno i ciepło maczane w sosie sojowym. |
Nazwa | ZŁOTE RÓŻYCZKI |
Czas | 20-30 min. |
Ilość porcji | 2-3 |
Składniki | 1 kalafior 1 jajko 2 łyżki oleju bułka tarta (pół szklanki) papryka słodka sól pieprz curry |
Opis | 1. Kalafior umyć i zagotować w wodzie. Gotować go ok. 5 minut. 2. Osączyć i poczekać aż nieco ostygnie. 3. Rozmącić jajko z przyprawami. 4. Kalafior podzielić na różyczki 5. Moczyć je w jajku, a następnie w bułce tartej. 6. Smażyć na głębokim oleju na złoty kolor. |
Dobre rady | Polecamy do potrawy sos słodko-kwaśny lub słodko-pikantny. |
A. Złotkowska