Lato już za pasem, drzewa przyodziały się w brązy i czerwienie, pierwsze liście spadają z ich głów. Ranki nie są już rześkie i pogodne, lecz ponure i zimne, wiatr niemiłosiernie targa ubraniem, które co rusz wydaje się nie dość grube, nie dość ciepłe, deszcz siąpi co chwila – zawsze w twarz… Oto przyszła Złota Polska Jesień.
Nazwa | CIASTO „DZIAD” |
Czas | 80 min. |
Ilość porcji | 6-8 |
Składniki | 2 szklanki mąki 1,5 szklanki cukru 4 jajka 200ml oleju roślinnego 4 jabłka 1 łyżeczka sody 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżeczka kakao 1 łyżka cynamonu 100g posiekanych orzechów 1/2 szklanki rodzynek łyżka margaryny lub masła nieco bułki tartej |
Opis | 1. Jajka ubić na puszystą masę z cukrem. 2. Dodać mąkę z proszkiem i sodą, zmiksować. 3. Dodać olej, cynamon, kakao, a następnie dokładnie wymieszać mikserem na niskich obrotach. 4. Do masy wrzucić orzechy i rodzynki. 5. Zetrzeć na tarce o dużych oczkach obrane jabłka, odcisnąć i dodać do masy, dokładnie wymieszać całość łyżką. 6. Wybrać szeroką blachę do pieczenia, nasmarować ją tłuszczem i wysypać bułką tartą. 7. Ciasto piec ok. 50 min. w temperaturze 180 stopni. |
A. Złotkowska